Constanţa are apă "plată" la robinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa din reţeaua publică este purificată cu ultraviolete Un sfert dintre constănţeni beneficiază, de câteva zile, de un sistem inovator de purificare a apei de la robinet. În acest fel,

Apa din reţeaua publică este purificată cu ultraviolete

Un sfert dintre constănţeni beneficiază, de câteva zile, de un sistem inovator de purificare a apei de la robinet. În acest fel, tratarea cu clor nu mai e necesară.

Apa de la robinetele constănţenilor a devenit, de câteva zile, perfect potabilă. Ea este curată, fără microorganisme şi nu mai miroase a clor. Purificarea se realizează printr-un sistem revoluţionar, cu raze ultraviolete, inventat în urmă cu 10 ani şi adoptat în premieră în România.

Ultravioletele ucid bacteriile şi viruşii

Tehnologia numită "LIT" foloseşte radiaţiile ultraviolete pentru a ucide toate bacteriile şi viruşii din apă, eliminând tratamentul tradiţional de clorinare.

Spre deosebire de dezinfecţia cu clor sau ozon, gustul şi compoziţia chimică a apei tratate cu radiaţii UV nu se modifică.

Pentru început, SC RAJA SA, societatea care furnizează apă pentru tot judeţul Constanţa, a montat instalaţiile doar în staţia de pompare Călăraşi, cea care asigură apă pentru zona de nord a oraşului Constanţa, inclusiv pentru staţiunea Mamaia. Până la sfârşitul anului, metoda va fi extinsă la toată reţeaua oraşului de la malul mării.

Constanţa este primul oraş din ţară şi printre cele câteva sute din toată lumea care beneficiază de purificaresa apei cu UV în sistemul public de furnizare a apei potabile.

Tehnologia nu necesită investiţii foarte mari şi nu impune suplimentarea numărului de angajaţi. Lămpile cu UV au o durată de operare între şase luni şi un an, apoi se schimbă cu unele noi. Până la sfârşitul acestui an, RAJA intenţionează să extindă tehnologia bazată pe UV la toate staţiile de pompare, astfel încât toţi locuitorii judeţului să beneficieze de apă purificată, lipsită de mirosul specific de clor.

"Iradierea cu raze ultraviolete este o metodă sigură pentru dezinfecţia apei. Cel mai important lucru este că nu se folosesc adaosuri chimice şi implicit metoda nu afectează mediul înconjurător. În urma tratării cu raze ultraviolete, proprietăţile fizice şi chimice ale apei nu se schimbă, dar se reuşeşte eliminarea tuturor componentelor bacteriologice, motiv pentru care metoda este folosită cu succes în numeroase ţări, atât pentru tratarea apei potabile cât şi în industria alimentară şi farmeceutică.

Se elimină clorul

În plus, prin folosirea acestei metode de tratare a apei se elimină procesul de clorinare, proces care modifică compoziţia chimică, gustul şi mirosul apei potabile", spune Aurel Presură, directorul tehnic al SC RAJA SA.

Mai multe pentru tine:
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Pe ce sumă uriașă a apărut goală Andreea Antonescu în revista cu „iepurași”: „Puteai cumpăra cinci garsoniere”. De ce Andreea Bălan a refuzat cei 20.000 de dolari?
De ce iarna sunt zilele mai scurte și ce se întâmplă după echinocțiul de toamnă: tradiții și superstiții fascinante. Ce să faci pe 22 septembrie
Noua platformă digitală a Casei de Asigurări de Sănătate va fi lansată la finalul acestui an. Anunțul ministrului Sănătății
Filmul spectaculos care a cucerit topul Netflix la început de toamnă. Are o poveste diferită și te ține lipit de televizor
Prințesa Kate i-a arătat Melaniei Trump cum te îmbraci informal, dar șic! Prințesa de Wales dă ora exactă în modă în Marea Britanie
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Cine este mama lui Toto Dumitrescu? Fosta soție a lui Ilie Dumitrescu a fost poreclită „Monica Bellucci de România”. FOTO
Insula din Grecia care ascunde un pericol uriaș. Mai mulți români trag un semnal de alarmă: „Nu știu prin ce minune am reușit să mă ridic”
O dulce poveste lipovenească în episodul 2 al seriei „Portret gastronomic local”: „La Grisha” și Tortul Medovik