Ce spun experţii despre suspendarea programelor nucleare şi balistice ale Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţul liderului comunist de la Phenian Kim Jong-un cu privire la suspendarea testelor sale nucleare şi de rachete intercontinentale sunt privite cu scepticism de către experţi, care pun la îndoială acest lucru şi nici nu-l văd pe preşedintele american Donald Trump că s-ar putea lăsa convins.

Intervenţia lui Kim Jong-un pe această temă a avut loc cu o aproape o săptămână înainte de întâlnirea sa cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi cu aproximativ o lună înainte de o altă întrevedere istorică, şi anume cu preşedintele american Donald Trump.

Însă mulţi experţi în dosarul nord-coreean privesc cu scepticism anunţul liderului de la Phenian. Ei notează că dictatorul nord-coreean nu a dat nicio dovadă concretă în privinţa dezarmării şi se îndoiesc asupra unor concesii din partea Statelor Unite, comentează AFP.

„Toate deciziile luate de Kim sunt reversibile. Nu sunt decât cuvinte şi promisiuni deşarte. Coreea de Nord este cunoscută pentru faptul că nu-şi respectă promisiunile“, spune pentru AFP Harry Kazianus, specialist în chestiuni de apărare la centrul de reflecţie conservator Center for the National Interest.

Chiar dacă ultimul test nuclear al Coreei de Nord datează din septembrie anul trecut, iar ultima lansare de rachetă balistică din noiembrie acelaşi an, Kazianis subliniază că regimul de la Phenian ar putea relansa imediat aceste programe dacă nu obţine ceea ce îşi doreşte de la Moon Jae-in şi de la Donald Trump.

„Comunitatea internaţională trebuie să sper, dar să nu fim stupizi“, adaugă acest expert în interviul acordat AFP.

Alţi analişti sunt reţinuţi în a califica anunţul de la Phenian ca fiind foarte important, subliniind că suspendarea acestor programe nu face decât să reafirme statutul Coreei de Nord de putere nucleară şi nu duce la denuclearizarea peninsulei, adică prioritarea administraţiei Trump.

După decenii de promisiuni false, Nordul este privit cu scepticism, notează AFP.

Puncte de dezacord

Însă Joel Wit, de la Institutul americano-coreean din cadrul Universităţii John Hopkins, se declară frustrat de acest val de scepticism.

În opinia sa, Kim Jong-un a arătat deja în mod clar că va renunţa la programul său nuclear pentru a-şi moderniza economia.

Ţara trebuie „acum să se concentreze pe dezvoltarea economiei socialiste“, a spus sâmbătă liderul nord-coreean.

Phenianul are un plan pe termen lung mai clar decât Washingtonul, remarcă Joel Wit.

Acum presiunea este asupra Washingtonului, continuă expertul.

Washingtonul îşi doreşte o denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă a Nordului, în timp ce, potrivit Sudului, Phenianul vrea garanţii de securitate, un punct cu riscuri mari de dezacorduri.

Nordul cere mai ales retragerea trupelor americane din Peninsula Coreeană şi abrogarea acordurilor de securitate cu Seulul, două solicitări inacceptabile pentru Washintgon.

Unde ar putea avea loc întâlnirea dintre Trump şi Kim Jong-un

Pe lângă posibilele teme abordate, una dintre marile necunoscute de până acum rămâne locul întâlnirii Trump - Jong-un. Trump a exclus opraşele Phenian, Seul, Beijing şi satul Panmujon. Cinci locuri sunt examinate, potrivit preşedintelui american.

Bloomberg scrie că cel mai bine plasate sunt Suedia şi Elveţia. Ambasada Suediei de la Phenian reprezintă interele Statelor Unite în Coreea de Nord, iar o delegaţie nord-coreeană a vizitat în martie capitala acestei ţări. Elveţia este cunoscută pentru neutralitatea ei, dar şi pentru faptul că l-a găzduit pe Kim Jong-un în perioada studiilor sale.

Alte locuri luate în considerare sunt Helsinki (Finlanda), Oslo (Norvegia), Praga (Cehia), Varşovia (Polonia), Bangkok (Thailanda), Singapore şi Ulaanbaatar (Mongolia), potrivit Bloomberg.

Mai multe pentru tine:
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Scandal de proporții în SUA: Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele: „Era imposibil de dresat”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Spitale evacuate la Kiev după o amenințare din partea KGB-ului belarus
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Eliza Samara, performanță uluitoare: a câștigat a 5-a oară Liga Campionilor la tenis de masă
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"