Bucătăria franceză, un patrimoniu înecat în sos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gastronomia franceză a fost înscrisă pe lista reprezentativă a Patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Dar, aşa cum au descoperit-o recent, în propriile clasamente, Tiger Woods sau Roger Federer, nimeni nu rămâne pe veci în vârf.

Chiar dacă e recunoscut de UNESCO. Întrebarea e cum îşi gestionează căderea foştii „numărul unu", iar în cazul de faţă, bucătăria franceză? Răspunsul e: prost. Dacă Franţa a fost vreme îndelungată o campioană incontestabilă a gastronomiei, ea fost detronată de ani de zile în Marea Britanie.

Sosurile sale grele, fatale pentru artere, şi prezentarea mult prea complicată nu mai sunt la modă. Cum nu mai sunt nici bătrânele bistrouri cu feţe de masă în carouri, melcii şi steak-ul cu piper, la care încă visăm, dar pe care le găsim tot mai rar. Mai întâi, bucătăria italiană, cu prospeţimea şi simplitatea ei, iar mai recent bucătăria spaniolă, dinamică şi inventivă, au înlocuit-o pe cea franţuzească în afecţiunea gastronomilor.

Totuşi, suficienţa gradilocventă şi răceala personalului din restaurantele franceze supravieţuiesc. Lasă impresia că nu sunt încântaţi că apărem şi că, noi, clienţii, ar trebui să le mulţumim că am fost autorizaţi să trecem pragul acestor stabilimente. Bucătarii şefi se consideră, adesea, nişte mari artişti şi nu aspiră să placă vreunei pesoane cu excepţia misterioşilor inspectori ai Ghidului Michelin.

Britanicilor le-a trebuit o veşnicie să înţeleagă că pot cina la restaurant, petrecând, în acelaşi timp, câteva ore plăcute. O dată ce ne-am prins, spre sfârşitul anilor 1980, când, din nemulţumirea provocată de marea complexitate a tehnicilor şi a ingredientelor, s-a născut hibridul numit „bucătărie britanică modernă", bucătăria franceză a început s-o ia la vale. Cel puţin pentru noi.

Mai multe pentru tine:
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
O contabilă din Kenya a ajuns femeie de serviciu în România și trăiește cu frică. „Mi-e teamă în fiecare zi să nu fiu...”
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Un român, erou în Italia după ce a salvat o fată nevăzătoare și pe tatăl ei dintr-o mașină care se scufunda. „Nimeni nu sărea. Oamenii făceau fotografii și videoclipuri”
Păreri pro și contra despre Catedrala Mântuirii Neamului. Mihai Găinușă: „Bolnavii care nu plătesc CASS vor merge la Catedrală, nu la camera de gardă”. Ce spune Dan Negru?
Spitalele ar putea fi reclasificate până la finalul anului: Rogobete: „Nu înseamnă închiderea lor”
La șase luni de la naștere, Jennifer Lawrence a luat o decizie radicală: „Sânii mei...”
Un tezaur roman, ascuns timp de 8 ani, după ce a fost descoperit cu un detector de metale
Meghan Markle n-a mai așteptat și a dat vestea cea mare, atât de așteptată de fanii ei. Ducesa e în culmea fericirii
Alimentul de care Fuego nu se atinge: „Cel mai nociv pentru ființa umană”. Îi îndeamnă pe toți să-l evite
Adevărul despre „amantlâcul” Dianei Bart cu actorul Daniel Nuță! „Sunt divorțată de mai bine de jumătate de an!”