Armata iraniană a trecut graniţa în Irak. Bătălia pentru Bagdad este în curs de pregătire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 2000 de trupe speciale iraniene au trecut graniţa în Irak pentru a sprijini guvernul de la Bagdad în lupta împotriva insurgenţilor SIIL FOTO: Adevărul

În ultimele 48 de ore Iranul a trimis 2000 de soldaţi în Irak, în ajutorul guvernului de la Bagdad ce se confruntă cu cel mai mai mare atact terorist din ultimii ani.

Surse confidenţiale din interiorul administraţiei de la Teheran au declarat pentru The Guardian că Iranul este gata să sprijine Irakul în „lupta împotriva terorismului ce se răspândeşte repede în regiune.”

Hassan Rouhani, preşedintele iranian, împreună cu Nouri al-Maliki, primul-ministru al Irakului, au decis să formeze o alinaţă, ultimul îndemnând cetăţenii irakieni să se înarmeze şi să lupte pentru apărarea ţării.

În discursul de sâmbătă, Maliki a declarat că rebelii grupării ISIL le-au dat irakienilor „un motiv în plus să acţioneze cu curaj”. Chemarea la arme pe care acesta a facut-o publică nu a rămas fără efect în rândul populaţiei, în special printre tineri. Sute de tineri s-au înghesuit la centrele de recrutare pentru a se alătura luptei împotriva ISIL.

„Toţi cetăţenii care pot să mânuiască o armă(...)  să se alăture forţelor de securitate”, Ayatolahul Ali al-Sistani.

Tot în cursul zilei de sâmbătă, în capitala iraniană, Rouhani a făcut o remarcă adresată Statelor Unite. Acesta a declarat că “Teheranul cooperează cu vechiul său duşman, Washingtonul, pentru a-i înfrânge pe insurgenţii suniţi care doresc începerea unui război sectarian dincolo de graniţele Irakului”.

Oficialul irakian pe care îl citează jurnaliştii britanici a mărturisit că circa 1500 de militari iranieni au trecut graniţa în Irak prin Khanaqin, în provincia Diyala, în timp ce alţi 500 au intrat prin Badra Jassan, în provincia Wassat. Qassem Suleimani, un militar de rang înalt din armata iraniană, se află deja la Bagdad pentru a coordona apărarea capitalei.

În acelaşi timp, miliţii locale se îndreaptă spre oraşul Samarra, aflat la 70 de kilometri distanţă de capitala irakiană, pentru a apăra locurile considerate sfiinte de către şiiţi.

Voluntarii au răspuns apelului făcut de cel mai respectat cleric şia din Irak, ayatolahul Ali al-Sistani, de origine iraniană. „Toţi cetăţenii care pot să mânuiască o armă şi care doresc să apere ţara, populaţia civilă şi locurile sfinte împotriva teroriştilor, să se alăture forţelor de securitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ayatolahului, şeicul Abdul Mahdi al-Karbalale.


Harta minorităţilor religioase din Irak: 


                     


Citeşte şi: 

SUA refuză să dialogheze cu Iranul pe tema crizei din Irak

Statele Unite ale Americii nu vor discuta despre criza din Irak cu Iranul, anunţă Departamentul de Stat american, în contextul în care Teheranul a reiterat susţinerea pentru Guvernul şiit de la Bagdad, confruntat o intensificarea activităţilor insurgente.

Americanii nu trimit trupe în Irak dar explorează alte „opţiuni”: Primul portavion în drum spre Golful Persic

Administraţia de la Washington a decis să nu trimită trupe în Irak, însă alte „opţiuni” au fost luate în calcul, conform declaraţiei de vineri a preşedintelui american, Barack Obama.

VIDEO Haos în Irak: Jihadiştii, la porţile Bagdadului, guvernul irakian, total depăşit

După ce au preluat controlul oraşelor Tikrit şi Mosul, jihadiştii din gruparea "Statul Islamic în Irak şi Levant" au ajuns în localitatea Jalawla, unde trupele de securitate şi-au abandonat posturile. Militanţii se îndreaptă acum spre capitala Bagdad, venind din trei regiuni. Companiile americane şi-au evacuat angajaţii. În oraşele pe care le-au cucerit, islamiştii au introdus legea islamică, Sharia.