A murit primul lider spiritual al Hezbollah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele ayatollah Mohammed Hussein Fadlallah, considerat primul lider spiritual al grupului militant Hezbollah, a murit la vârsta de 75 de ani, relatează CNN.

În urmă cu două zile, clericul şiit a fost internat într-un spital din Liban, în "stare critică". "El a fost, în orice moment şi indiferent de circumstanţe, vocea moderaţiei, făcând apel la unitatea libanezilor în special şi a musulmanilor în general. A fost împotriva confruntărilor şi a susţinut dialogul ca modalitate de a rezolva problemele", a spus prim mininstrul libanez, Saad Hariri.

"Ne-a învăţat să respingem nedreptatea şi să rezistăm ocupaţiei", a spus şi şeful Hezbollah.

Fadlallah a devenit lider spiritual al Hezbollah când această grupare militantă fost înfiinţată, în 1982, ca urmare a invaziei israeliene în Liban. În ultimii ani însă, el s-a distanţat de Hezbollah când gruparea a intrat tot mai mult sub influenţa liderului din Iran, Mahmoud Ahmadinejad.

"A sprijinit rezistenţa împotriva inamicului sionist cu mare curaj şi a fost un avocat proeminent a unităţii islamice", se arată într-un comunicat al Hezbollah.

Fadlallah a fost inclus de Statele Unite în lista "teroriştilor internaţionali" elaborată în 1995, el fiind un critic dur al politicilor SUA în Orientul Mijlociu.