Votul politic al UE: intrăm sau nu în Schengen?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Parlamentului European dezbate astăzi aderarea la Schengen a României şi Bulgariei

Euroaleşii dezbat astăzi, în plen, raportul privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Votul va avea loc mâine. Votul Parlamentului e o condiţie necesară, nu şi suficientă. Decizia o are Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne.

Votul europarlamentarilor reprezintă însă un semnal important, pe care Consiliul nu are cum să-l ignore. Poziţionările euroaleşilor vor fi însă diferite, chiar în cadrul marilor grupuri politice, susţin liderii lor.

De asemenea, votul pe ţări va indica în mod clar verdictul aşteptat la Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne.

Este vorba mai ales de reprezentanţii partidelor de guvernământ din ţările „sceptice" - Franţa, Germania, Finlanda, Olanda şi, într-o anumită măsură, Danemarca.

Grupul europarlamentarilor danezi a trimis la sfârşitul lunii aprilie, propriului guvern, o scrisoare deschisă în care i-a cerut să se pronunţe împotriva admiterii României şi Bulgariei.

Cabinetul de la Copenhaga nu a dat un răspuns oficial acestei cereri, dar Danemarca a reintrodus, recent, controlul la frontierele proprii spre nemulţumirea Comisiei Europene. Germania, iniţial de partea Franţei în chestiunea aderării celor două ţări, şi-a mai nuanţat poziţia.

Dacă raportul pe justiţie al celor două ţări, care va fi prezentat în această lună, va fi unul pozitiv, România şi Bulgaria pot adera la Schengen, au declarat politicienii germani. Voturi importante pot veni din rândurile euroaleşilor britanici.

Europarlamentarul liberal-democrat din Londra, Sarah Ludford, a declarat, pentru „Adevărul Europa", că va vota pentru aderarea celor două ţări.

„Guvernul britanic susţine aderarea României şi Bulgariei atât timp cât toate criteriile sunt îndeplinite. Părerea mea personală este în conformitate cu cea a Comisiei LIBE din PE, şi anume că România şi Bulgaria sunt pregătite să intre",  a spus Ludford.

Şi ea a avertizat că problemele nerezolvate pe corupţie pot face vulnerabilă încrederea în securitatea graniţelor UE.

Ce spun liderii politici

Şansele ca Parlamentul European să dea un aviz pozitiv României şi Bulgariei sunt foarte mari. După cum au declarat pentru „Adevărul Europa" liderii celor mai mari grupuri politice din Parlamentul European, Joseph Daul (PPE) şi Martin Schultz (S&D), acestea vor da un vot favorabil. Majoritatea va putea fi strânsă chiar dacă reprezentanţii din PPE ai statelor sceptice vor face opinie separată şi se vor pronunţa împotrivă.

Preşedintele PPE, Joseph Daul, a declarat într-un interviu pentru „Adevărul Europa" că vede un vot clar în Parlamentul European pentru admiterea celor două ţări. „Va trece cu o mare majoritate. În cazul în care Comisia va face raportul aşa după cum ştiu, nu văd cum Parlamentul ar putea vota împotrivă. Ca de obieci, vor mai fi şi voturi împotrivă, dar aceasta este democraţia", a declarat Daul înainte ca raportul pe aderarea celor două ţări să primească un vot favorabil în Comisia pentru Libertăţi civile, Justiţie şi Afaceri Interne.

 Martin Schulz, liderul socialiştilor europeni, a declarat pentru "Adevărul Europa", că poziţia politică e una, dar presiunile interne din fiecare stat membru vor fi cele care vor da votul final.  "Răspunsul meu e clar, grupul nostru a fost pentru admiterea României şi a Bulgariei şi aş putea să vă spun o întreagă poveste despre cum s-au schimbat poziţiile (...) Acum, ţara dumneavoastră se poate regăsi în situaţia în care să îndeplinească criteriile, dar o altă ţară să spună „nu" din motive strict legate de politica internă şi atunci rămâne „nu" ".

Raportul care ne-a salvat

Raportul privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen a primit vot favorabil în Comisia pentru Libertăţi Civile din Parlamentul European pe 2 mai. "Eu am fost chiar pe teren în România şi în Bulgaria şi am văzut exact ce se întâmplă. Este foarte clar pentru mine că România şi Bulgaria sunt pregătite să intre în Schengen", a spus Carlos Coelho, raportorul PE în dosarul Schengen.

Soarta Schengen a fost pusă la mare încercare în ultimele săptămâni după ce unele state membre au ameninţat că ar putea reintroduce controalele la frontierele interne şi au cerut Comisiei Europene ca în noile reguli Schengem, în dezbatere la Bruxelles, să ofere această posibilitate.

Votul Parlamentului e o condiţie necesară, nu şi suficientă. Decizia o are Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne, unde e de ajuns ca reprezentantul unui singur stat membru să fie împotrivă pentru ca obiectivul României să fie ratat.

"Va trece cu o mare majoritate. În cazul în care Comisia va face raportul aşa după cum ştiu, nu văd cum Parlamentul ar putea vota împotrivă."
Joseph Daul
liderul PPE

Mai multe pentru tine:
Calendar 4 aprilie: 1953 - A murit Carol al II-lea, al treilea rege al României
Văduva de la Palat, un nou rol regal inspirat de Kate Middleton. Soțul ei s-a iubit cu Pippa, sora Prințesei de Wales
Doi vloggeri români au dezvăluit cât costă, de fapt, viața în Thailanda. De câți bani ai nevoie pentru cazare și mâncarea, pe lună: „Am făcut un calcul și o să vă spunem exact sumele”
5 zodii care își schimbă viața după Paște. Berbecii și Peștii au parte de un nou început și o serie de evenimente surprinzătoare
Episcopia Oradiei, aflată în centrul unui scandal de pedofilie, anunță părintele Ciprian Mega. Cine este preotul pedofil?: „Victimelor li s-a spus că, având în vedere că ne aflăm în Postul Paștelui, este o perioadă de reflecție și iertare”
A lăsat uniforma militară și a luat bikinii! Prințesa Leonor a Spaniei a apărut în costum de baie la plajă, într-o locație inedită
Andrew Tate, acuzat că și-a bătut iubita în timpul actului sexual, în Beverly Hills. Schimb halucinant de mesaje: „Chiar îmi place să te lovesc, mă simt bine când fac asta. Ce rost are dacă nu te bat și nu te las însărcinată”
Mariana Moculescu vrea să locuiască din nou cu fostul soț: „Depinde de cantitatea lui de milă.” Horia Moculescu: „Vreau să mai trăiesc câteva luni”
Cartofi dulci aromați. Ce mirodenii îi fac demni de un masterchef?
De ce japonezele au mai puține simptome severe la instalarea menopauzei?
Pentru ce este al treilea sertar al unei mașini de spălat rufe și când se folosește