VIDEO La Adevărul Live Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, a vorbit despre conflictul din Donbass
0Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei în România, a venit în studioul Adevărul Live pentru a discuta despre escaladarea violenţelor din regiunea separatistă Donbass, unde luptele continuă în ciuda unui armistiţiu încă în vigoare.
Conflictul separatist din estul Ucrainei a dus tensiunile dintre Rusia şi Vest la cote fără precedent după Războiul Rece. Ultimele două săptămâni au adus şi o înăsprire categorică a retoricii de ambele părţi: SUA au anunţat că iau în calcul mobilizarea de armament greu pe teritoriile aliaţilor din Europa de Est - inclusiv în România, iar Rusia a anunţat că-şi sporeşte arsenalul nuclear cu 40 de rachete.
Va depăşi conflictul din Donbass graniţele Ucrainei? Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, a adus la Adevărul Live cele mai recente informaţii despre discuţiile pe axa Kiev-Berlin-Washington.
Livetext din timpul Adevărul Live
Există potenţialul ca Rusia să atace nuclear Ucraina? "Nu cred că ne putem aştepta la un război nuclear, dar este o reîntoarcere la Războiul Rece", a declarat Bauer. "Desigur, şi România este interesată ca acest conflict să fie rezolvat, păstrând integritatea teritorială a Moldovei. Sper că vor fi găsi măsurile potrivite pentru ca acest conflict să nu se dezvolte mai mult", a mai spus acesta.
"În Donbass avem astăzi război deschis. Acolo, aproape în fiecare zi avem pierderi de vieţi. În acelaşi timp, Ucraina niciodată nu va renunţa la Crimeea şi de aceea va continua demersurile pentru ca această problemă să fie rezolvată în beneficiul ţării", a mai spus Bauer.
Kiev ia în calcul să renunţe la Donbass pentru a proteja restul ţării? "Nu, astfel de ipoteze sunt absolut greşite, deoarece putem vorbi astăzi doar despre unele drepturi mai lărgite referitoare la aspectul umanitar, limbă şi altele. Putem vorbi despre descentralizare, ca o parte a reformei administrative, dar în niciun caz că Ucraina ar accepta să renunţe la o parte a teritoriului. Este dispusă să organizeze alegeri în acele teritorii, dar în conformitate cu legislaţia naţională şi cu sprijinul organismelor internaţionale", a explicat ambasadorul Ucrainei.
Ucraina poate propune ca separatiştii să depună armele, spune ambasadorul, apoi se poate vorbi despre descentralizare. Abia apoi ar putea primi mai multă putere de la Kiev pentru acele zone, dar numai conform normelor naţionale şi internaţionale.
Cum priveşte Ucraina disponibilitatea anumitor ţări, printre care şi România, să găzduiască armament american în contextul crizei din Ucraina? "Răspunsul parţial e că această hotărâre a fost luată ca reacţie la acţiunile agresive ale Rusiei. Având în vedere că România şi alte state sunt în linia întâi, bineînţeles că acest demers consideră acţiunile ruse nelegitime şi nu avem niciun fel de obiecţie", a explicat ambasadorul.
În prima jumătate a anului, ambasadorul susţine că a avut relaţii diplomatice destul de strânse cu România. Totuşi, nu se rezumă relaţiile bilaterale numai la aspectul diplomatic. Şi în ceea ce priveşte securitatea cibenertică, România a acordat un fond de suport. De asemenea, România i-a ajutat cu experţi. "Sperăm că şi în a doua jumătate a anului relaţiile vor avea aceeaşi dinamică", a mai spus acesta.
Acordul de pace de la Minsk a adus vreun beneficiu? "Bineînţeles că efectul nu este acelaşi aşteptat, dar şi înţelegând acest risc Ucraina a încercat să îndeplinească tot ce şi-a asumat pentru ca lumea să vadă cine e agresorul şi partea agresată. Până la urmă, o pace rea e mai bună decât un război şi aşa s-a putut face un schimb de prizonieri. Pentru noi e importantă fiecare viaţă. Noi încercăm să activăm în cadrul regulilor naţionale", a mai spus ambasadorul.