Un om de ştiinţă ucrainean, acuzat că a vândut chinezilor secretul catapultelor pentru portavioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teste de decolare şi aterizare a avioanelor chineze J-15 pe primul portavion chinezesc

Serviciul de securitate din Ucraina l-a acuzat pe Vladimir Ciumakov, profesor la Universitatea naţională din Harkov, de divulgarea de informaţii secrete referitoare la construcţia acceleratorilor electromagnetici şi de furnizarea de materiale legate de construcţia lor unei companii mixte chinezo-ucrainene. În prezent, la Harkov are loc procesul împotriva savantului acuzat de trădare de ţară.

Acceleratorii electromagnetici pot servi ca prototip al armei viitorului, tunurile electromagnetice. Ele accelerează proiectilele până la o viteză inaccesibilă pentru tunurile care funcţionează pe baza schemei tradiţionale, folosind energia gazelor rezultate în urma aprinderii prafului de puşcă. Ciumakov afirmă că s-a ocupat de dezvoltarea acceleratorilor electromagnetici din 2005, notează Vocea Rusiei.

În 2008, fostul lui student, Aleksei Rud, i-a propus să promoveze în străinătate proiectele lui Ciumakov. Savantul a fost de acord. Rud l-a prezentat pe Vladimir Ciumakov companiei chinezo-ucrainene Top Science Ukraine. În 2009, Vladimir Ciumakov a furnizat materiale legate de proiectele sale.

Potrivit Serviciului de Securitate ucrainean, pe lângă proiectele sale, Ciumakov a transmis companiei Top Science Ukraine materiale secrete bazate pe lucrările altor savanţi ucraineni elaborate în anii 1990. Autorităţile ucrainene îl acuză pe Vladimir Ciumakov de furnizarea părţii chineze de tehnologii militare moderne şi subminarea securităţii statului.

Este îndoielnică influenţa tehnologiilor furnizate de Ciumakov asupra securităţii Ucrainei. În viitorul apropiat, puţin probabil că pot fi produse în serie tunuri electromagnetice. Însă tehnologiile legate de acceleratorul electrodinamic au o aplicaţie practică. Catapultele pentru portavioane se bazează pe această tehnologie. Scopul lor este de a înlocui catapultele pe bază de abur, mult mai complicate, grele şi mai puţin eficiente.

Până nu demult, singura ţara capabilă să producă catapulte electromagnetice au fost Statele Unite. Acest sistem a fost testat pe un stand terestru în anul 2010, el urmează să fie instalat pe noile portavioane de tipul Gerald Ford. China este cea de-a doua ţară din lume care dezvoltă asemenea catapulte.

China a efectuat cu succes testele de decolare şi aterizare de primul său portavion – Liaoning, după predarea acestuia Marinei Armatei Populare de Eliberare (PLA), la 25 septembrie 2012..Exerciţiile au fost realizate cu avioane J-15 care, potrivit informaţiilor oficiale, au îndeplinit toate cerinţele de compatibilitate.

Avioanele J-15, de producţie chineză, sunt capabile să transporte mai multe tipuri de rachete anti-navă, aer-aer şi aer-sol, precum şi bombe ghidate de precizie. J-15 prezintă capacităţi comparabile cu avioanele ruseşti Su-33 sau cele americane F-18, susţin experţi militari.