Ucrainenii care se opun invadatorilor dispar fără urme. Avertismentul ruşilor: „Începe o nouă viaţă” în teritoriile ocupate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO lb.ua

În oraşele ocupate de forţele ruseşti, oamenii care încearcă se se opună regimului abuziv ajung victime. Cetăţenii sunt răpiţi, torturaţi, iar rudelor le este mult prea frică să raporteze răpirile celor dragi, a precizat pentru CNN jurnalista Iulia Olkhovska.

Iulia Olkhovska locuieşte în Melitopol şi se simte în pericol de când Rusia a invadat Ucraina. Aceasta lucrează ca reporter pentru ziarul Melitopolski Vedomosti şi a relatat de mai multe ori cum este viaţa cetăţenilor sub ocupaţie rusă.

Pe 21 martie, ea a fost capturată de ruşi şi a fost dusă la sediul redacţiei unde lucrează, fiind supusă unui interogatoriu. Jurnalista a povestit pentru CNN că militarii ruşi i-au spus că „o nouă viaţă începe aici şi probabil că vei fi interesată să participi la construirea acesteia, nu să stai undeva pe margine, ci să fii în centru. Suntem aici şi îţi oferim o oportunitate de a lucra. Avem nevoie de oameni care să scrie şi să promoveze această nouă viaţă”.

Când jurnalista a spus că nu va colabora, unul dintre ruşi a spus că o înţelege că este speriată şi puţin confuză, motiv pentru care nu aşteaptă un răspuns imediat, ci o lasă să se gândească.

De când armata rusă a ocupat oraşul, mai mulţi jurnalişti, activişti, politicieni, persoane publice şi oameni de rând au fost ridicaţi de pe stradă sau din propriile case. 

La o săptămână de la răpirea jurnalistei, au mai fost capturaţi şi alţi jurnalişti de la instituţia de presă, ceea ce a dus la oprirea temporară a activităţii. Ştirile lor au fost înlocuite cu propaganda rusă, transmisă de la turnurile TV locale, la radio şi pe Telegram.

„Vrem să trăim într-un mod nou cât mai curând posibil”

Pe 11 martie, primarul oraşului Melitopol a fost răpit şi înlocuit cu politicianul pro-rus Galina Danilchenko. La scurt timp după acceptarea funcţiei, acesta a anunţat că „sarcina noastră e să creăm cadrul prielnic pentru o viaţă nouă şi să pregătim toate mecanismele pentru a începe să o trăim cât mai curând posibil”.

Ocupaţia ruşilor s-a caracterizat în acest război prin răpirea oficialilor locali, numirea unor consilii locale false şi recrutarea unor voluntari care să inducă haosul şi frica în oraşe. Aceste metode au fost folosite şi în 2014, când a fost anexată Crimeea, şi în Doneţk and Luhansk.

Oamenii nu apelează la jurnalişti pentru a raporta răpirile celor dragi

Jurnalista Iulia Olkhovska a mai povestit pentru CNN că în Melitopol, Herson şi în alte zone aflate sub controlul Rusiei ucrainenii ripostează, protestează şi trag semnale de alarmă referitoare la dezinformare, manipulare şi detenţiile arbitrare.

Aşa cum era de aşteptat, mulţi dintre ei sunt plătesc un preţ mult prea mare pentru curajul de a se opune ruşilor.

„Mulţi oameni activi, precum voluntarii, şi-au schimbat locul de reşedinţă pentru că este foarte periculos să fii acasă. Adresele lor au devenit rapid cunoscute de ocupanţi, iar ei vin şi le percheziţionează casele. Sunt căutaţi şi apoi sunt răpiţi. Unii sunt eliberaţi ca mine după un interogatoriu, iar unii sunt răpiţi pentru o lungă perioadă de timp”, a spus Olkhovska.

„Mulţi civili sunt luaţi. Nici măcar nu ştim toate numele, pentru că oamenii sunt speriaţi şi nu apelează la mass-media pentru a raporta răpirea celor dragi".

De la începutul războiului din Ucraina, cel puţin 45 de dispariţii şi detenţii ale oficialilor locali, ale activiştilor, jurnaliştilor şi civililor au fost descoperite. 

Familiile persoanelor care au dispărut nu primesc informaţii despre soarta celor răpiţi, dar sunt şi multe cazuri în care rudele preferă să nu vorbească de dispariţia celor dragi din cauza fricii. Jurnalista spune că este promovară teroarea şi că oamenii sunt îndoctrinaţi să accepte ocupaţia rusă.