Ucraina își recompensează operatorii de drone pentru succese militare. Bonusuri inedite pentru cele mai reușite atacuri
0Ucraina a lansat o platformă online prin care operatorii de drone pot să transforme succese documentate pe câmpul de luptă în puncte ce pot fi valorificate pentru achiziția de tehnologie militară, relatează presa ucraineană. Aceasta constă în orice - de la camere și dispozitive de comunicații prin satelit la drone, roboți tereștri și mijloace de război electronic.
Armata ucraineană a înființat un program inspirat din jocurile video pentru a-i motiva pe soldați să vizeze cu mai mare eficiență forțele rusești.
Sistemul recompensează trupele cu puncte cu condiția să furnizeze dovezi video ale atacurilor reușite cu drone împotriva țintelor rusești.
Potrivit lui Mihailo Fedorov, vicepremier și ministrul transformării digitale, soldații se vor putea va conecta în curând cu o nouă platformă online numită Piața Brave 1, a relatat Politico.
„Brave 1 Market va fi precum un Amazon pentru armată, va permite unităților militare să achiziționeze direct tehnologiile de care au nevoie pe front”, a explicat Fedorov în cadrul unei conferințe de tehnologie militară care a avut loc recent la Kiev.
„Piața va simplifica semnificativ interacțiunea dintre dezvoltatori și armată” și va oferi mai multă transparență privind tehnologiile disponibile, a spus el conform unei traduceri a remarcilor sale.
Numărul de puncte acordate variază în funcție de țintă - de pildă, soldații primesc 20 de puncte pentru deteriorarea unui tanc și 40 pentru distrugerea acestuia, până la 50 de puncte pentru eliminarea unui sistem mobil de rachete, în funcție de calibrul acestuia, și șase puncte pentru fiecare soldat inamic ucis. Pentru a câștiga aceste puncte, operatorii de drone trebuie să înregistreze dovezi video în sistemul de comunicații Delta al armatei.
Avantajele platformei Brave 1
Punctele acumulate permit unităților să achiziționeze noi echipamente. Spre exemplu, o dronă Vampir (poreclită Baba Iaga), care poate transporta un focos de 15 kilograme, valorează 43 de puncte. Aceste achiziții sunt finanțate de guvernul ucrainean, care promite livrarea către unitățile din prima linie în termen de o săptămână.
„Pe scurt, distrugi, obții punctele, cumperi o dronă folosind punctele”, a rezumat Fedorov.
Programul dă deja roade. Fedorov a dat exemplul unei unități de elită de drone, Păsările Ungariei, care a acumulat deja peste 16.298 de puncte - suficiente pentru a achiziționa 1.000 de drone FPV, 100 de drone Vampir și 40 de drone de recunoaștere.
Alex Eine, comandantul secției unei unități de drone din Brigada Prezidențială Separată a Ucrainei, a declarat pentru Business Insider că sistemul de puncte funcționează cel mai bine pentru soldații care operează drone FPV. Unitatea lui Eine, supranumită „Păsările Furiei”, folosește o dronă numită Backfire pentru a ataca pozițiile rusești din spatele liniilor frontului. Este disponibilă pe Brave1 Market contra a aproximativ 60.000 de dolari pentru un pachet de trei; valoarea sa în puncte este neclară.
Programul are mai multe scopuri, între care direcționarea echipamentelor către cele mai eficiente unități, ocolirea procedurilor birocratice de achiziții și posibilitatea achizițiilor directe de la producători. Platforma online Brave 1 are în prezent o ofertă de peste o mie de articole - drone, sisteme robotizate, echipamente de război electronic, sisteme de inteligență artificială și alte arme.
Sistemul de puncte a stârnit, de asemenea, concurență între unități, cu aproximativ 90% din unitățile de drone ale armatei participante.
Această competiție a creat provocări logistice, spune Fedorov: „Au început să ucidă atât de repede încât Ucraina nu are timp să livreze drone noi”.
În plus, sistemul îmbunătățește colectarea de date verificate de către armată privind distrugerea țintelor rusești, sporind conștientizarea în timp real a câmpului de luptă.
Oficialii ucraineni continuă să perfecționeze sistemul pentru a-i mări impactul.
„De exemplu, am mărit numărul de puncte pentru eliminarea infanteriei de la două la șase, iar acest lucru a dublat numărul de inamici distruși într-o lună”, a declarat Fedorov. „Acesta nu este doar un sistem motivațional, ci este un mecanism care schimbă regulile războiului.”
Ucraina produce anual peste 5 milioane de drone FPV și dezvoltă sisteme hibride de rachete-drone precum Palianiția și Peklo, în timp ce Rusia își adaptează tacticile prin utilizarea motocicletelor și replicarea strategiilor ucrainene de contracarare a dronelor.
Națiuni europene precum Estonia, Danemarca și Finlanda investesc masiv în capabilități de drone, ajutate de expertiza Ucrainei în prima linie, împărtășită la nivel internațional prin programe de instruire.
Estonia a deschis un centru de instruire în valoare de 5 milioane de euro, Danemarca a investit 110 milioane de dolari într-o nouă instalație de drone din Odense pentru a instrui 100 de operatori până în 2026, iar Finlanda dezvoltă o infrastructură pentru drone adaptată condițiilor arctice.