Tensiuni între Germania şi Italia în jurul cazului Carola Rackete, „căpitanul migranţilor“: Femeia a fost prezentată în faţa unui judecător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestată sâmbătă pentru că a acostat cu forţa pe insula Lampedusa pentru a lăsa la ţărm 42 de migranţi, Carola Rackete a fost audiată luni după-amiază de un judecător italian. Un val de solidaritate s-a ridicat în jurul căpitanului navei umanitare Sea-Watch 3, care aşteaptă să afle dacă rămâne sau iese din arest.

Carola Rackete, căpitanul navei Sea-Watch 3, a sfidat autorităţile italiene şi a adus la ţărm 42 de migranţi recuperaţi în largul Libiei. Eroină pentru unii, delincventă pentru alţii, această germancă în vârstă de 31 de ani, specializată în mediu şi ştiinţe nautice, a fost arestată şi adusă luni după-amiază în faţa unui judecător din Agrigento, Sicilia.  În timp ce judecătorul are 48 de ore la dispoziţie pentru a se pronunţa în privinţa cazului ei, un val de solidaritate o înconjoară. Stânga italiană o consideră deja un nou simbol al luptei sale anti-populiste.

Autorităţile italiene o acuză pe Rackete că a pus în pericol viaţa a patru agenţi care se aflau la bordul unei ambarcaţiuni Gărzii de Coastă lovită de Sea-Watch-3 la Lampedusa.

Cel mai popular politician al Italiei, ministrul de Interne Matteo Salvini, nu se lasă înduplecat. Ostil migranţilor, liderul populist italian a criticat-o dur pe Carola Rackete, numind-o „pirat“. Mai mult, el o acuză de trafic de fiinţe umane şi că a dat dovadă de „un act criminal“.

Însă germanca spune că nu a vrut să-i pună în pericol pe angajaţii Pazei de Coastă, dând vina pe o eroare de pilotaj. Ea şi-a prezentat scuze în cotidianul Corriere della Sera.

Chestionându-l pe premierul italian Giuseppe Conte în cazul căptianului Sea-Watch 3, cancelarul german Angela Merkel nu a primit răspunsul aşteptat. Potrivit presei italiene, Conte i-a transmis cancelarului german că nu se poate amesteca în treburile justiţiei.

Sea-Watch 3, aflată sub pavilion olandez, a fost confiscată de autorităţile italiene. ONG-ul riscă o amendă de 50.000 de euro.

În urma intervenţiei Uniunii Europene, cei 42 de migranţi vor fi repartizaţi între Franţa, Germania, Portugalia, Luxemburg şi Finlanda.