SUA trimit avioane de luptă în Germania: „Securitatea Europei este o prioritate pentru noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
12 avioane de luptă A-10 vor fi trimise de SUA la o bază aeriană din Germania FOTO airforce-technology.com

Americanii au anunţat săptămâna această că 12 avioane de luptă A-10 Thunderbolt vor fi trimise la baza aeriana Spangdahlem din Germania, ca parte din „Operation Atlantic Resolve“, misiune care a fost formată după intervenţia Rusiei din Ucraina de anul trecut, anunţă CNN.

„Forţele Aeriene americane îşi măresc prezenţa în Europa pentru a reasigura aliaţii şi naţiunile partenere că securitatea europeană este o prioritate pentru noi“, a declarat locotenent-general Tom Jones, vicecomandant al Forţelor Aeriene SUA din Europa şi Africa.

În afară de baza din Germania, avioanele A-10 vor fi detaşate mai departe în alte naţiuni din Europa de est. 

Avionul A-10, cunoscut şi sub numele de „warthog“, a fost proiectat în anii '70 pentru a susţine trupele terestre din Europa împotriva tancurilor şi vehiculelor armate ale Uniunii Sovietice. Deşi avioanele pot transporta o varietate de bombe şi rachete, sunt cunoscute în special pentru arma Gatling, cu şapte ţevi, care poate trage aproape 4.000 de gloanţe pe minut, îndeajuns pentru a distruge un tanc. Avioanele sunt şi rezistente, pilotul fiind protejat de focul de la sol de o întăritură din titaniu.

Aceste capabilităţi ale A-10 au fost demonstrate cu succes în Irak, în Afganistan şi în Balcani.

Cele 12 avioane A-10, împreună cu 300 de soldaţi din baza aeriană Davis-Monthan din statul american Arizona vor sosi în Germania până la sfârşitul lunii februarie. Desfăşurarea avioanelor în celelalte locuri din Europa de est va dura aproximativ şase luni.

Avioanele A-10 nu au mai fost trimise în Europa din mai 2013, când 21 de avioane care erau la baza aeriană germană au fost aduse acasă, conchide CNN.