Soţul Iuliei Timoşenko a cerut azil în Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulia Timoşenko, lidera opoziţiei ucrainene

Soţul fostului premier Iulia Timoşenko, aflată în prezent în opoziţie şi condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, a cerut azil în Cehia, relatează cotidianul Pravo. Potrivit BBC, autorităţile cehe i-au acordat vineri azil lui Oleksandr Timoşenko.

Conform cotidianului, Oleksandr Timoşenko, un om de afaceri în vârstă de 51 de ani, are şanse reale de a primi azil în această ţară, scrie AFP.
„Nu am făcut nici un comentariu cu privire la procedurile de obţinere a azilului şi nu vom face acest lucru nici astăzi", a declarat Pavel Novak, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

În urmă cu un an, Praga i-a acordat azil lui Bogdan Danilişin, ministrul Economiei în timpul guvernului Timoşenko, ceea ce a provocat un conflict diplomatic între cele două ţări şi a dus la expulzarea a doi diplomaţi cehi din Ucraina, sub acuzaţia de spionaj.

Aflată în închisoare din august 2011, Iulia Timşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare, în octombrie, pentru că atunci când era premier a semnat cu Rusia acorduri privind livrarea de gaze, considerate nefavorabile pentru ţara sa.

Fostul premier, ţinta mai multor anchete judiciare, nu a încetat să denunţe aceste acuzaţii, considerând că preşedintele Viktor Ianukovici, care a învins-o la alegerile prezidenţiale din 2010, încearcă să se debaraseze de principalul lui adversar politic.