Santorini, paradisul amenințat de vulcan: O echipă de cercetători avertizează asupra riscurilor unei noi erupții
0Sub Santorini, una dintre cele mai populare destinații turistice din lume, se ascunde un pericol uriaș: un vulcan activ care ar putea erupe din nou, cu efecte devastatoare. O echipă de cercetători britanici se află la bordul navei Discovery, aflată în zonă pentru a studia activitatea seismică din regiune.
BBC News a petrecut o zi la bordul navei Discovery pentru a relata informațiile aflate într-un articol. Profesoara Isobel Yeo, expert în vulcani submarini în cadrul Centrului Național de Oceanografie din Marea Britanie, conduce misiunea. Scopul este să determine cât de aproape este următoarea mare erupție vulcanică din arhipelagul grecesc. „Vulcanii subacvatici pot produce erupții uriașe și extrem de distructive”, avertizează aceasta.
Lunile trecute, o serie de cutremure a determinat autoritățile să închidă temporar insula, iar mii de locuitori au fost evacuați. A fost un semnal de alarmă care a readus în atenție faptul că, sub solul plin de podgorii și hoteluri de lux cu jacuzzi-uri și restaurante se ciocnesc două plăci tectonice majore.
Misiunea științifică analizează și guri de ventilație hidrotermale aflate la 300 de metri sub nivelul mării – fisuri prin care se revarsă apă fierbinte și gaze. Acolo, pe fundul mării, cercetătorii colectează mostre de roci și fluide pentru a înțelege mai bine dinamica vulcanului și riscurile potențiale. „Știm mai multe despre suprafața unor planete decât despre ce se întâmplă în adâncurile acestui vulcan”, spune Yeo.
Pe lângă vulcanul din Santorini, echipa va studia și Kolombo – un alt vulcan activ, aflat la doar 7 kilometri de insulă. Deși nu există o amenințare iminentă, experții spun că este „doar o chestiune de timp” până la următoarea erupție.
Rezultatele expediției vor contribui la realizarea de hărți de risc și planuri de evacuare pentru autoritățile din Grecia.
Geologul Paraskevi Nomikou, membră a grupului guvernamental pentru situații de urgență, subliniază importanța cercetării: „Această cercetare este foarte importantă pentru că îi va informa pe localnici cât de activi sunt vulcanii și va cartografia zona în care accesul va fi interzis în timpul unei erupții”.