Popularii europeni ameninţă Turcia cu izolarea în cazul blocării admiterii Finlandei şi Suediei în NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul

După cum a spus şeful PPE Manfred Weber, nu există niciun motiv pentru a încetini sau a bloca procesul de aderare la NATO a celor două ţări scandinave.

Şeful facţiunii din conducerea Parlamentului European - Partidul Popular European (PPE) - Manfred Weber a avertizat că Turcia s-ar putea aştepta la izolarea în NATO, dacă va bloca intrarea Finlandei şi a Suediei în alianţă. El a declarat acest lucru duminică, grupului de media Funke .

„Oricine pune la îndoială coeziunea NATO va fi izolat în cadrul comunităţii”, a spus Weber. "Dacă ambele ţări vor să se alăture NATO, atunci Finlanda şi Suedia fac parte din ea, nu există întrebări. Nu există niciun motiv să o încetinească sau să o blocheze", a argumentat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat pe 13 mai că nu consideră încă pozitivă posibilitatea ca Finlanda şi Suedia să adere la NATO, care, potrivit lui, au devenit o „casa de oaspeţi” pentru organizaţiile teroriste, în special pentru membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan  (PKK) interzis în Turcia.

A doua zi, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a acuzat Finlanda şi Suedia că sprijină deschis PKK, menţionând că majoritatea turcilor se opun admiterii acestor ţări în NATO. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, în aceeaşi zi a precizat că Ankara nu închide uşa aderării la Alianţa Nord-Atlantică a celor două ţări scandinave, dar consideră necesar ca NATO să ţină cont de preocupările sale în materie de securitate naţională.

Discuţia despre aderarea Finlandei la NATO s-a intensificat la începutul lunii aprilie. Majoritatea membrilor parlamentului acestei ţări s-au exprimat în favoarea aderării ţării la alianţă. Suedia ia în considerare şi această posibilitate, Partidul Muncitoresc Social Democrat de guvernământ urmând să decidă cu privire la problema aderării la NATO.