Peste 60% din românii plecaţi în Italia nu se mai întorc acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60% din românii care au plecat în Italia cu gândul că se vor întoarce acasă după ce câştigă suficienţi bani pentru un trai comod s-au răzgândit şi preferă să se stabilească în străinătate decât să revină în România. Acesta este unul dintre rezultatele studiului Caritas România, intitulat "Românii din Italia între respingere şi acceptare", prezentat joi, la Bucureşti.

Analiza arată că 58% din românii chestionaţi pentru raportul Caritas au declarat că vor rămâne în Peninsula Italiană, iar 62% au spus că vor, mai degrabă, să se stabilească definitiv în Italia decât să se întoarcă în România.

Citeşte şi:
Afaceriştii români din Italia, de zece ori mai numeroşi decât în 2003
Studiu: Cum se prezintă românii înalt calificaţi din Italia?
Copil de „stranier”: „Oriunde e mai bine ca în România”

Din ce în ce mai puţine persoane care pleacă peste hotare să muncească aleg să se întoarcă în România, aceasta este una dintre caracteristicile fenomenului migrator, scos în evidenţă de cercetarea Caritas.

Iniţiatorii raportului au demonstrat că mobilitatea temporară de la început s-a modificat în mentalitatea românului emigrant. Odată plecat, acesta îşi prelungeşte treptat perspectiva temporară de şedere în ţara de destinaţie, astfel încât ajunge să se stabilească peste hotare şi să refuze revenirea în ţară, după contactul cu un nivel de trai superior celui din România.

Află câţi copii români sunt înscrişi la şcolile italiene şi câţi studenţi români învaţă în centrele universitare din Peninsulă

"Numeroşi migranţi ajunşi în Italia cu intenţia de a se întoarce în ţara de origine au decis ulterior să îşi prelungească şederea sau chiar să rămână acolo pentru totdeauna. Această tendinţă către prelungirea treptată a şederilor reiese şi din analizele datelor ISTAT referitoare la rezidenţi şi permisele de şedere după ultima regularizare", notează raportul Caritas.

Faptul că majoritatea românilor doresc să rămână în Italia este demonstrat şi de ataşamentul crescut demonstrat faţă de Italia. Această realitate este confirmat de creşterea prezenţelor în registrele de stare civilă, de numărul persoanelor ocupate sau nou angajate şi de alţi indicatori de integrare, cum ar fi numărul persoanelor din a doua generaţie şi acela al persoanelor care au devenit cetăţeni italieni în urma unei căsătorii sau datorită unei îndelungate şederi.

Mai multe pentru tine:
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Cum arată noul pod peste Bega, construit în locul unuia din anii '40. Dotările spectaculoase pe care le are FOTO
Cum arată Mircea Sandu după numeroasele bătălii cu cancerul. Fostul șef al FRF, invitat de onoare
Lucrările la Canalul Siret-Bărăgan încep în septembrie. Barbu: Nici înainte de 89 nu s-a irigat pe trei milioane de hectare
Oficiali ONU estimează că 670 de persoane au fost îngropate într-o alunecare de teren în Papua Noua Guinee
Kylian Mbappe, despărțire în lacrimi de PSG. Cum a reacționat la întrebarea ”De ce nu anunți că Real e noul tău club?”
Donald Trump, huiduit la Convenția națională libertarienilor. „Dacă nu eram libertarian, acum sunt ”, a spus candidatul republican pentru Casa Albă
Schimbările ce vor avea lor din luna iulie pentru asociațiile de proprietari. Semnătura de care vor avea neapărat nevoie începând cu această dată
Viața de film a lui Jean Constantin, nemuritorul actor care a murit în urmă cu 14 ani: „Pe toată America nu dau eu Constanța mea“ VIDEO
Raluca Bădulescu, datorii la întreținere. „Viciul” care a adus-o în această situație : „Pe zi umblu mascată”
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”