Pandemia Covid-19. Preşedintele Franţei promite sprijin pentru industria hotelieră şi restaurantelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restaurantele din Franţa, grav afectate de restric'iile impuse pentru combaterea epidemiei de Covid-19

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a promis sprijin pentru industria hotelieră şi a restaurantelor afectate grav de criza coronavirusului. Cel 250.000 de restaurante ale Franţei fac parte din tradiţia culturală şi economică a ţării, dar riscă să rămână închise şi după 11 mai, când se ridică o parte din restricţiile impuse de pandemie. Până la 40% dintre proprietarii de restaurante, mai ales ai celor mici, nu mai speră să îşi revină vreodată.

„Din păcate acestui virus nu îi place modul de viaţă ”à la française”, a spus preşedintele Emmanuel Macron la întâlnirea online la care au luat parte şi câţiva mari şefi bucătari. Preşedintele Emmanuel Macron şi miniştrii care au participat la videoconferinţa cu reprezentanţii industriei de hoteluri şi restaurante, au anunţat majorarea sprijinului financiar. Astfel a fost extins accesul la fondul de solidaritate pentru firmele care au până la 20 de salariaţi şi o cifră de afaceri de două milioane de euro pe an, facilitatea fiindu-le rezervată până acum doar firmelor foarte mici, cu până la 10 angajaţi. De asemenea, ajutorul de stat a fost dublat de la 5.000 de euro la 10.000 de euro, efortul bugetar fiind estimat la opt miliarde de euro. Cu toate acestea, vremea în care se va putea bea o cafea la o terasă în Franţa nu este prea apropiată, după cum a declarat ministrul economiei, Bruno Le Maire, la încheierea întâlnirii.

„Nimic nu ar fi mai rău decât o redeschidere precipitată, care să ne oblige apoi să închidem din nou, aşa că preferăm să ne acordăm tot timpul, să punem la punct un ghid de bune practici. Şi vreau să le mulţumesc şefilor de restaurante care ne-au prezentat un proiect destul de coerent, cu măsuri foarte practice, ca de exemplu: distanţa dintre mese să fie de un metru; limitarea rezervărilor la opt persoane care să ia masa în acelaşi timp în restaurant; obligativitatea ca personalul care serveşte în sală să se spele pe mâini din 30 în 30 de minute. De asemenea, guvernul a negociat cu proprietarii spaţiilor să scutească restaurantele de plata a chiriei pe aceste trei luni de inactivitate“, a spus ministrul.