Video LIVE TEXT | Război în Ucraina. Drona care amenință flota lui Putin din Marea Neagră: Zelenski nu exclude o soluție politică asupra Crimeei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacurile cu drone continuă în Rusia, vizând în noaptea de duminică spre luni regiunea Briansk și Moscova. De cealaltă parte, Rusia a efectuat un atac masiv cu rachete Kalibr asupra mai multor regiuni ucrainene. Președintele Volodimir Zelenski spune că o soluție politică asupra Peninsulei Crimeea este posibilă și preferabilă.

Rulîkiv, lângă Kiev: clădire distrusă de o rachetă rusească FOTO EPA-EFE

UPDATE 19.20 Erdogan se va deplasa în Rusia pentru a discuta cu Putin despre exportul de cereale

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va deplasa în curând la Soci, în Rusia, pentru a discuta cu omologul său rus Vladimir Putin despre reluarea acordului privind exportul de cereale ucrainene, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al partidului său, Omer Celik. Detalii aici

UPDATE 17.50 Financial Times: România va susține coridorul pentru exporturile ucrainene

România va dubla capacitatea principalului său port la Marea Neagră şi culoarele de navigaţie pe Dunăre în termen de două luni pentru a ajuta Ucraina să-şi transporte cerealele fără ca Rusia să aibă acces la ele, a anunţat premierul român într-un interviu pentru Financial Times.

Marcel Ciolacu a declarat pentru publicaţia britanică că planul său va fi pus în aplicare indiferent de atacurile ruse asupra porturilor ucrainene de pe partea cealaltă a Dunării la frontiera cu România.

„Ucraina va avea aproximativ 40 de milioane de tone de cereale pentru export în 2023. Pentru a facilita acest lucru, am sporit capacitatea atât în portul Constanţa, cât şi pe căile către portul Constanţa. Ne-am mobilizat cât de bine am putut”, a spus premierul Ciolacu, potrivit Agerpres.

UPDATE 17.30 Drona „Maricika” amenință flota lui Putin de la Marea Neagră

Ucraina a dezvoltat o dronă subacvatică lungă de 6 metri care va putea ataca navele de război rusești, sub apă. Nava, numită Maricika, ar putea da o nouă dimensiune atacurilor ucrainene asupra flotei lui Vladimir Putin de la Marea Neagră, deoarece până acum atacurile au fost efectuate în principal cu drone navale de suprafață. Detalii aici

UPDATE 17.20 Cel mai temut general ucrainean cere trupe pentru apărarea orașului Kupiansk

Comandantul Forțelor Terestre ale armatei ucrainene a cerut întărirea apărării orașului Kupiansk, dar conducerea armatei SUA nu este de acord.

Forțele ucrainene fac progrese pe front în regiunea Zaporojie din sudul țării, în timp ce trupele rusești au intensificat atacurile în zone din jurul orașului asediat Kupiansk, pe frontul din est, relatează CNN citând informații difuzate duminică de armata ucraineană.

Bombardamentele rusești din jurul Kupianskului au fost atât de intense în ultimele săptămâni încât au determinat evacuarea pe scară largă a civililor.

Decizia comandamentului ucrainean de a întări apărarea districtului Kupiansk din regiunea Harkov contrazice recomandările armatei americane, scrie The New York Times. Detalii aici

UPDATE 17.03 Lukașenko, îndemnat să îi expulzeze pe mercenarii Wagner

Polonia şi ţările baltice - Estonia, Letonia și Lituania - i-au solicitat lui Aleksandr Lukașenko să îi expulzeze pe mercenarii Wagner din teritoriul Belarusului.

„I-am cerut regimului Lukaşenko să expulzeze imediat grupul Wagner în afara Belarusului”, a declarat ministrul polonez de Interne Mariusz Kaminski la finalul unei reuniuni avute luni cu omologii săi eston, leton şi lituanian.

Potrivit autorităților poloneze, mii de mercenari Wagner sunt staţionaţi în Belarus. Recent, dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko liderul şi-a exprimat dorinţa ca numărul acestora să ajungă la 10.000. Detalii aici

UPDATE 16.50 Kremlinul minimalizează trecerea unei a doua nave prin coridorul temporar instituit de ucraineni în Marea Neagră

Trecerea unei a doua nave din Ucraina prin coridorul temporar pe Marea Neagră nu are nicio legătură cu perspectivele unui nou acord privind cerealele în care să fie implicată Rusia, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Într-o conferinţă de presă, Peskov a spus că perspectivele relansării acordului privind cerealele vor depinde de respectarea promisiunilor date Moscovei de către Occident cu privire la exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte.

UPDATE 14.35 Un bărbat de origine rusă cu cetățenie suedeză a fost pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Moscovei

Un bărbat de origine rusă cu cetățenie suedeză a fost pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Moscova, a anunțat luni Procuratura Suedeză.

Serghei Skvorţov, 60 de ani, este acuzat că a desfășurat pe parcursul a zece ani „activităţi de strângere ilegală de informaţii” în detrimentul Suediei şi Statelor Unite.

Bărbatul se află în detenţie de la arestarea sa din domiciulul deținut în Stockholm, în noiembrie 2022, în timpul unei spectaculoase operaţiuni a poliţiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Skvorțov este suspectat că a furnizat serviciilor secrete militare rusești informaţii despre tehnologii occidentale. Mai mult, a făcut și achiziții pe care Rusia nu le poate obține pe piața liberă din cauza regulilor și sancțiunilor. Detalii aici

UPDATE 14.18 Kremlinul pregătește decretul pentru al doilea val de mobilizare: Care ar fi motivele

Kremlinul pregătește un nou decret de mobilizare pentru războiul din Ucraina, anunță publicația ucraineană „Zerkalo Nedeli”, care citează surse din serviciile de informații.

Potrivit surselor citate de „Zerkalo Nedeli”, Kremlinul intenționează să-i oblige pe rușii care se află în străinătate să se întoarcă acasă și să servească timp de un an în cadrul armatei.

Decretul de mobilizare ar urma să fie semnat la sfârșitul lunii septembrie. Data prevăzută pentru semnare nu este întâmplătoare. Detalii aici

UPDATE 13.25 Cel puțin doi morți în urma unui atac aerian rusesc asupra în regiunea Poltava

Cel puţin două persoane au fost ucise într-un atac efectuat de ruși în regiunea Poltava, în centrul Ucrainei, a anunţat luni şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak.

„Ruşii au lansat un atac cu rachete asupra satului Hoholeve: două persoane ucise şi cinci rănite”, a deplâns Iermak.

Guvernatorul regional Dmitro Lunin a informat la rândul său despre doi morţi. „Două persoane spitalizate pentru răni uşoare” şi două persoane date dispărute, a adăugat el.

UPDATE 13.22 Zelenski precizează cum ar putea organiza alegeri în pofida războiului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că autoritățile de la Kiev ar putea organiza alegeri în 2024 în pofida războiului dacă partenerii occidentali ajută financiar, Rada Supremă aprobă și toţi alegătorii au acces la urne.

Aceste precizări survin în urma unei solicitări a senatorului american Lindsey Graham, care îi ceruse lui Zelenski să anunţe alegeri pentru anul viitor, notează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres. Detalii aici

UPDATE 12.45 Fost angajat al consulatului SUA în Extremul Orient rus, acuzat de spionaj de către FSB

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a acuzat un fost angajat al consulatului SUA din Extremul Orient rus de strângere de informaţii asupra războiului din Ucraina şi asupra altor aspecte în favoarea Washingtonului.

Suspectul, Robert Şonov, ar fi transmis unor angajaţi ai ambasadei SUA de la Moscova informaţii despre modul în care campania de recrutare din Rusia a alimentat nemulţumiri pe plan politic, înainte de alegerile prezidenţiale din 2024 din Federaţia Rusă. Detalii aici

UPDATE 12.40 Zelenski: O soluție politică pentru Crimeea este preferabilă în locul forței

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o soluţie politică asupra Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014, este posibilă şi preferabilă în locul aplicării forţei.

„Referitor la frontierele administrative ale Crimeei, cred că este posibil politic să se forţeze demilitarizarea Rusiei pe teritoriul peninsulei”, a declarat Zelenski într-un interviu publicat în presa ucraineană. Detalii aici

UPDATE 12.20 De ce nu comentează Putin atacurile cu drone asupra Moscovei și Crimeei

Vladimir Putin nu comentează cu privire la atacurile de la Moscova și Crimeea ocupată, pentru că operează după un principiu al propagandei în Federația Rusă: „nu ridica privirea, fără observații negative”, scrie agenția Unian.

Recent, atacurile cu drone la Moscova și în regiune au devenit mai frecvente. În plus, diferite facilități militare rusești din Crimeea, care este încă controlată de Rusia, au fost atacate de mai multe ori. Vladimir Putin nu a comentat aceste atacuri, adaugă agenția Unian.

Oleksandr Musienko, șeful Centrului de Cercetări Militare și Juridice, a spus că atacurile de la Moscova sunt acțiuni informaționale și psihologice care urmăresc să demoralizeze populația locală și să crească presiunea asupra clasei politice, mai adaugă sursa citată.

UPDATE 12.00 Atac asupra sistemului de comunicații al căilor ferate poloneze. Sabotorii au transmis imnul naţional al Rusiei şi un discurs al lui Putin

Poliţia poloneză a arestat duminică doi bărbaţi suspectaţi că au pătruns ilegal în sistemul de comunicaţii al căilor ferate, atac ce a perturbat în weekend circulaţia trenurilor în câteva regiuni din Polonia. Detalii aici

UPDATE 09.30 Pentru a „zdrobi armata rusă și a sugruma trupele lui Putin în fortificațiile din prima linie”, Ucraina trebuie să avanseze cu încă 10-15 kilometri

După ce trupele ucrainene au eliberat satul Robotîne, aflat la aproximativ 90 km de Marea Azov, o realizare majoră având în vedere eforturile enorme ale invadatorilor ruși de a-l fortifica și de a-l menține. De aici, ucrainenii trebuie să avanseze cu încă 10 -15 kilometri, pentru ca tunurile lor să ajungă să lovească rutele de transport ale Rusiei din est-vest, care sunt esențiale pentru capacitatea armatei ruse de a lupta.

Dacă Ucraina poate tăia aceste legături rutiere și feroviare, este foarte greu de văzut cum poate continua armata rusă să lupte, spune Jan Kallberg, profesor asistent la Departamentul de Științe Matematice de la Academia Militară a Statelor Unite, intr-un articol pentru CEPA. Detalii aici

UPDATE 08.35 Atacuri ucrainene cu drone în regiunile Moscova și Briansk. Rușii susțin că le-au doborât

Rusia a dejucat atacuri nocturne ale dronelor ucrainene în regiunile Moscova şi Briansk (vest), au declarat luni dimineaţa autorităţile ruse.

Luni, „forţele de apărare aeriană din districtul Liuberţî (sud-estul capitalei, n.red.) au distrus o dronă care zbura spre Moscova", a indicat pe Telegram primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin.

„Nu au fost victime sau pagube, conform primelor informaţii", a adăugat el, precizând că servicii competente se află la faţa locului. Detalii aici

UPDATE 08.30 Mister în jurul armei cu care armata ucraineană a distrus o baterie antiaeriană avansată a Rusiei: „Este ceva nou-nouț”

Bateria antiaeriană S-400, distrusă săptămâna trecută de forțele ucrainene într-un atac asupra Peninsulei Crimeea, a fost eliminată cu o rachetă anti-navă Neptun modificată pentru lovituri terestre, a relatat un jurnalist ucrainean.

Totuși, secretarul consiliului național de securitate din Ucraina, Oleksii Danilov, a preferat să păstreze misterul într-un interviu pentru postul național de radio , limitându-se la a dezvălui doar că sistemul de rachete rus amplasat în localitatea Olenivka, situată pe Capul Tarhankut, a fost distrus la 23 august de o nouă rachetă de producție ucraineană. Detalii aici

UPDATE 04.45 Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr împotriva Ucrainei

Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Pericol de rachete pentru regiunile Nikolaev, Herson, Dnipro, Zaporojie, Odesa, Kirovograd, Cerkasî, Doneţk, Harkov, Poltava și Sumî. Alarma a fost anunțată și în regiunile Kiev, Jîtomîr, Vinnîțea, Hmelnîțkîi, Rivne și Ternopil. „Au fost înregistrate presupuse lansări de rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră. Rămâneți la adăpost!”, scrie agenția de presă Unian.

UPDATE 02.37 Programul „Vreau să trăiesc” prin care soldații ruși se pot preda fără consecințe

Andrii Iusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, a discutat despre eficiența programului „Vreau să trăiesc” prin care soldații ruși se pot preda fără consecințe, scrie agenția Unian.

Predare FOTO Shutterstock

Funcționează perfect. În final, aproape 24.000 de cereri au fost depuse de la începutul proiectului celor care doresc să se predea. Acesta este un indicator extraordinar”, a adăugat Iusov, potrivit sursei citate.


UPDATE 23:59 Rușii din teritoriile ocupate confiscă locuințele ucrainenilor și își stabilesc familiile

Trupele rusești din teritorii ocupate ale Ucrainei confiscă ilegal casele ucrainenilor și le transporta acolo familiile din Federația Rusă. După cum raportează Centrul de Rezistență Națională, au fost înregistrate numeroase de astfel de cazuri făcute de forțele rusești, scrie agenția Unian. 

UPDATE 21.58 Studiu: Populația locală din Crimeea are o atitudine negativă față de mobilizare

Forțele ruse au remarcat că populația locală are o atitudine extrem de negativă față de mobilizarea în cadrul armatei. Din acest motiv, au decis să aloce mai mulți bani de la buget pentru beneficii pentru mobilizați, scrie agenția Unian.

UPDATE 20.13 Rusia a trimis un avion de luptă pentru a intercepta o dronă americană deasupra Mării Negre

Rusia a anunţat duminică că a ridicat de la sol un avion de luptă SU-30 pentru a intercepta deasupra Mării Negre o dronă de recunoaştere Reaper a forţelor aeriene americane, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres. Detalii aici

Avion Su-27 FOTO Shutterstock

„În momentul în care avionul de luptă rus s-a apropiat, drona de recunoaştere străină a efectuat o întoarcere, îndepărtându-se de frontiera Federaţiei Ruse”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia Ria Novosti. Detalii aici

UPDATE 19.45 Cum ajută locuitorii din Crimeea armata ucraineană care și-a întețit atacurile asupra Peninsulei ocupate

Locuitorii din Crimeea ajută armata ucraineană să detecteze locația sistemelor de apărare antiaeriană rusești, a dezvăluit pentru Radio NV Taras Berezoveț, politolog și membru al unei brigăzi pentru operațiuni speciale, potrivit New Voice of Ukraine. „Trebuie spus că locuitorii Crimeii ne ajută în mod activ”, a relatat Berezoveț, ofițer în cadrul Brigăzii pentru operațiuni speciale Ivan Bohun, în cadrul căreia luptă, alături de ucraineni, militari din mai multe țări. Detalii aici

UPDATE 19.25 Ucraina anunță că o a doua navă cargo a părăsit portul Odesa în pofida blocadei rusești

„Nava PRIMUS sub pavilion liberian şi aparţinând unui operator din Singapore a părăsit portul Odesa şi foloseşte coridorul temporar stabilit pentru navele civile”, a anunţat vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov pe platforma X (fostă Twitter). Detalii aici