Justiţia suedeză închide ancheta legată de asasinarea premierului Olof Palme, ucis într-o seară friguroasă din iarna anului 1986

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eveniment în memoria lui Olof Palme FOTO EPA-EFE

După mai bine de 30 de ani de la asasinarea premierului Olof Palme, justiţia suedeză a anunţat miercuri închiderea anchetei, deoarece ucigaşul a murit, relatează AFP.

Potrivit procurorului Krister Petersson, persoana găsită drept vinovată de asasinarea lui Olf Palme este Stig Engström.

„Deoarece persoana este decedată, nu o pot pune sub acuzare şi am decis să închei ancheta preliminară”, a declarat procurorul într-o conferinţă de presă.

Un social-democrat carismatic, Olf Palme a fost împuşcat în seara zilei de 28 februarie 1986, în centrul oraşului Stockholm, în timp ce ieşea de la cinematograf împreună cu soţia sa, fără gărzi de corp.

Stig Engström a fost menţionat adesea drept principalul suspect. El era un opozant al ideilor de stânga ale lui Palme.

Sosit printre primii la locul crimei, Engström a fost interogat în calitate de martor. Grafician de profesie, bărbatul a murit în 2000.

Ucigaşul lui Palme a reuşit să fugă şi să ascundă arma crimei. Mii de persoane au fost audiate în acest caz care conţine 250 de metri de dosare, în timp ce altele peste 130 au revendicat crima.

Christer Pettersson, un hoţ mărunt şi toxicoman, a fost inculpat în iulie 1989 în urma identificării lui de către soţia lui Olof Palme, Lisbet, dar a fost eliberat doi ani mai târziu din lipsă de probe. Petterson a murit în 2004, iar Lisbet Palme în 2018.

Numeroşi suspecţi au fost menţionaţi de-a lungul anilor, între care Partidul Muncitorilor din Kurdistan, armata şi poliţia suedeză, CIA sau serviciile secrete sud-africane.

Ancheta ar putea fi totuşi redeschisă în cazul apariţiei unor elemente noi.

Olof Palme a fost premier al Suediei în două perioade: 1969-1976 şi 1982-1986. Admiratorii săi îl consideră arhitectul statului suedez modern, în timp ce conservatorii îl contestă pentru opiniile sale anticolonialiste.

Mai multe pentru tine:
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Prima mașină cu conducere autonomă care „îți permite să-ți iei ochii de la drum”, scoasă la vânzare în SUA. Și nu e Tesla VIDEO
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Katie Price „a fentat” audierea în procesul de faliment de la Înalta Curte pentru a pleca în Cipru cu iubitul ei. Ce scuză a găsit
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Revenirea lui Halep, un fiasco. Roma i-a spus pas, Roland Garros se dezice de jucătoarele dopate