Insula Zakynthos, mutată de cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plaja Navagio de pe insula Zakynthos FOTO 123 RF

Insula grecească Zakynthos s-a deplasat cu cel puţin trei centimetri spre sud-vest, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,4 produs vineri, cu epicentrul în largul Mării Mediterane, care a provocat panică în rândul rezidenţilor şi turiştilor.

Noua poziţie a insulei a fost remarcată de cercetători dupa ce au analizat imaginile radar surprinse de sateliţii Agenţiei Spaţiale Europene, potrivit Greekreporter.com. Oamenii de ştiinţă încearcă să determine dacă seismul a cauzat şi alte deplasări în regiunea învecinată. 

Cutremurul de săptămâna trecută s-a produs în largul Greciei, la 35 kilometri sud-vest de satul Lithakia, în insula turistică Zakynthos, din Marea Ionică. 

Reţeaua electrică a fost parţial afectată, iar alunecările de teren au provocat pagube, a relatat presa locală. De asemenea, pe o faleză de-a lungului portului din Zakynthos au apărut fisuri, iar o mănăstire de pe mica insulă Strofadi a fost de asemenea afectată.

„Ne-am urcat în maşină cu copiii. Oamenii sunt speriaţi. Se pot vedea crăpături în pereţii caselor", a declarat un localnic de pe insulă. 

Epicentrul cutremurului s-a situat la o adâncime de 16 kilometri şi a fost simţit în Grecia, Malta, Albania, în sudul Italiei şi de-a lungul coastei de vest a Turciei. Multă lume a fost trezită din somn de zguduitura cutremurului produs vineri la ora 2 dimineaţa şi a fugit în stradă, sau în parcuri. 

Marea Ionică este o regiune afectată frecvent de cutremure. În 1953, un cutremur major cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter a provocat moartea a aproximativ 500 de persoane şi distrugerea mai multor oraşe din insulele Kefalonia şi Zakynthos. 

Mai multe pentru tine:
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Timișoara strălucește în Duminica Floriilor. Explozie de culoare și parfum în oraș FOTO VIDEO
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Partidele din Bihor sunt încă indecise. Doar PNL şi-a depus listele, Ilie Bolojan cere votul pentru un nou mandat
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Consecințele hrănirii urșilor la marginea drumului. Șeful Salvamont Argeș: „Nu-ți bate joc de el încurajându-i cerșitul!”
Zodia binecuvântată de Paște. Este protejată de Dumnezeu și va trăi un adevărat miracol în zi de sărbătoare
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Elev răpit de pe stradă, imobilizat pe bancheta din spate a unei mașini și amenințat. Totul a pornit de la o fată