G19+1: Statele Unite, singurele care s-au retras din Acordul de la Paris, în ciuda presiunilor celorlalte state

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images

19 dintre liderii de la summitul G20 din Germania şi-au reînnoit angajamentul de a pune în aplicare Acordul de la Paris privind schimbările climatice, deşi Statele Unite s-au retras, relatează BBC.

În ultima zi a discuţiilor de la Hamburg a fost adusă în discuţie şi subiectul privind schimbările climatice, ajungându-se la un acord final. Deşi Trump s-a retras din Acordul de la Paris, celelalte 19 state au bătut palma ca asta să nu le slăbească implicarea.

Într-o declaraţie comună, de la finalul summitului se arată că „luăm act de decizia Statelor Unite de a se retrage din Acordul de la Paris” precizându-se că decizia de a se implica în această problemă este „ireversibilă”.

În timpul conferinţei de presă de la finalul G20, cancelarul Germaniei, Angela Merkel a declarat că deplânge retragerea lui Trump din acord, însă e bucuroasă celelalte 19 state s-au opus unei renegocieri pe această temă şi au bătut palma.

Mai mulţi analişti spun despre summit că a fost unul decisiv, în care s-a conturat idea de G19 + 1 pe măsură ce mai mulţi lideri mondiali au încercat să ajungă la un punct comun în ce priveşte politica „America first” (n.red.: America pe primul loc) al lui Trump.

Merkel a mai precizat în timpul conferinţei de presă că nu este de acord cu punctul de vedere al Theresei May, care a declarat că Washington-ul s-ar putea răzgândi asupra acordului şi să-şi reia angajamentul.

De asemenea, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a spus că încă speră să-l convingă pe Trump să se răzgândească. „Nu-mi pierd speranţa în a-l convinge, deoarece cred că-i de datoria mea să încerc” preciza Macron.

Acesta din urmă a mai adăugat că pe 12 decembrie va avea loc un alt summit la Paris, unde se va vorbi despre următorii paşi în privinţa acordului climatic, discutând în special despre finanţare.