Franța, pe urmele Mexicului. Violența traficanților de droguri amenință siguranța națională

0
Publicat:

Franța se confruntă cu o criză a violenței care pare să nu aibă sfârșit. Așa cum a avertizat recent un politician de marcă, Hexagonul riscă să ajungă un „stat narco“ precum Mexicul, iar acest proces este deja în plină desfășurare. Ceea ce părea imposibil până acum câțiva ani se petrece acum sub ochii noștri: războaiele între bande de traficanti de droguri se extind pe întreg teritoriul, iar victimele sunt din ce în ce mai numeroase și mai tinere, scrie Daily Mail.

Lupte între bande rivle au loc in unele orașe din Franța/ FOTO:AFP

Un caz teribil a avut loc pe 1 noiembrie la Poitiers, când un adolescent de doar 15 ani a fost prins într-un schimb de focuri între bande rivale. A fost ucis într-o bătaie violentă, într-un loc public, unde până la 600 de persoane au fost implicate în altercații. Ministrul de Interne, Bruno Retailleau, nu a ezitat să declare război acestor bande, care „nu mai au limite”, și a subliniat că violențele de acest tip nu se mai întâmplă doar în America de Sud, ci și în orășele liniștite din vestul Franței, cum ar fi Rennes sau Poitiers.

Adevărata amploare a problemei devine evidentă atunci când analizăm numărul tot mai mare de victime. De la tineri înjunghiați, copii omorâți din greșeală, până la capi ai bandelor scoși din închisori in urma unor atacuri de o cruzime rar întâlnită. Orașe care până nu demult erau considerate refugii de liniște și siguranță sunt acum pe cale de a deveni epicentre ale unui trafic violent de droguri.

Grenoble, „Silicon Valley-ul Franței”, se află acum pe lista orașelor cele mai periculoase din țară

Grenoble, de exemplu, care nu demult era considerat „Silicon Valley-ul Franței”, se află acum pe lista orașelor cele mai periculoase din țară. După o vară plină de conflicte armate între bande, în care s-au înregistrat nu mai puțin de 19 împușcături, orașul a ajuns să fie asociat cu crimele legate de droguri. Marsilia, fosta capitală a drogurilor din Europa, continuă să joace un rol central în rețelele de trafic de cocaină, heroină și cannabis. În acest oraș, conflictele între grupurile criminale „DZ Mafia” și „Yoda” sunt din ce în ce mai violente, iar victimele sunt tot mai numeroase: adolescenți de 14 sau 15 ani angajați să ucidă la comandă.

Și, din păcate, violențele nu sunt limitate doar la sudul Franței. Peste tot, de la Paris la Lille, traficul de droguri aduce cu sine tot mai multe victime. În cartierele din nordul capitalei, consumatorii de crack își fac veacul în parcuri sau pe străzi, în timp ce poliția se străduiește să țină sub control situația, dar fără prea mare succes. Rețelele de trafic au devenit extrem de organizate, iar prețurile heroinei și cocainei scad, făcându-le din ce în ce mai accesibile. Însă, pe lângă această epidemie de droguri, violența a ajuns să fie o constantă în viața cotidiană a multor francezi.

Conflictele între bandele rivale s-au transformat în adevărate războaie de stradă

În Dijon, un oraș până nu demult cunoscut pentru frumusețea sa arhitecturală și pentru tradițiile sale, traficul de droguri a pus stăpânire pe străzi, iar violențele sunt tot mai frecvente. Grupul „DZ Mafia” din Marsilia a început să se implice în comerțul cu droguri din această localitate, iar conflictele între bandele rivale s-au transformat în adevărate războaie de stradă.

Autoritățile, sub presiunea unei crize tot mai profunde, au lansat în martie o operațiune masivă de curățare a orașelor de droguri, în cadrul căreia au fost făcute sute de arestări și confiscate cantități imense de droguri și arme. Totuși, măsurile dure nu au reușit să stopeze complet fenomenul. În Rouen, de exemplu, asasinarea a doi gardieni de la închisoare într-o ambuscadă pentru a elibera un cap al unui cartel de droguri a șocat întreaga națiune.

Insula franceză Corsica este, de asemenea, cunoscută pentru legăturile mafiote, iar pentru localnici, amenințările, banii pentru cumpărarea tăcerii și crimele mafiote nu sunt o raritate.

Adesea numită „insula frumuseții”, Corsica este regiunea din Franța, excluzând teritoriile sale de peste mări, cu cea mai mare rată a criminalității în raport cu numărul de locuitori.

Anul trecut, insula a înregistrat 3,7 decese la 100.000 de locuitori, multe dintre ele fiind comise de mafie, potrivit Ministerului de Interne.

Potrivit unui raport intern al unei unități anti-mafie a poliției și jandarmeriei, citat de presa franceză, 25 de bande criminale sunt active pe insulă.

Astăzi, bandele criminale nu numai că au infiltrat industria construcțiilor și afacerile imobiliare, dar controlează și traficul de droguri.

O mare cantitate de cocaină a fost găsită și pe plajele din Normandia . Poliția – care a recuperat ulterior unele dintre pachete – a numit aceste raiduri „turism narco”.

Cum s-a ajuns aici? Cum a devenit Franța un teren de luptă pentru bandele de traficanti de droguri? Cu toate eforturile autorităților de a combate acest fenomen, Franța se află la un punct de cotitură, iar soluțiile par să fie tot mai greu de găsit. Politicienii de dreapta, cum este Bruno Retailleau, cer măsuri mai drastice, invocând o „luptă națională” împotriva acestui flagel. Numai că, în fața unei industrii de droguri tot mai sofisticate și a unei violențe tot mai crâncene, chiar și cele mai ferme măsuri par insuficiente.