Etapa concentrării exclusive pe prognoza politică sau economică venită de la Bruxelles se încheie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategia postaderare a fost unul dintre punctele principale de analiză şi la reuniunea ambasadorilor români, ce s-a desfăşurat, la sfârşitul lunii trecute, la Bucureşti. "Integrarea în UE

Strategia postaderare a fost unul dintre punctele principale de analiză şi la reuniunea ambasadorilor români, ce s-a desfăşurat, la sfârşitul lunii trecute, la Bucureşti.
"Integrarea în UE oferă o nouă gamă de instrumente pentru diplomaţia românească. România va beneficia în cadrul Consiliului Uniunii Europene de 14 voturi şi 35 de europarlamentari, un comisar european, un judecător în cadrul Curţii de Justiţie, un judecător la Tribunalul de Primă Instanţă, 15 reprezentanţi în Comitetul Economic şi Social şi 15 în Comitetul regiunilor. Prezenţa funcţionarilor români în structurile comunitare va determina influenţa lor specifică asupra instituţiilor europene, cu un impact semnificativ şi asupra interesului naţional", le-a reamintit diplomaţilor ministrul de externe, Mihai Răzvan Ungureanu. "România va aduce în UE experienţa relaţiilor diplomatice cu o mare varietate de state. Capitolul acesta se cere valorificat cu inteligenţă. Etapa concentrării exclusive pe prognoza politică sau economică venită de la Bruxelles se încheie. Energiile, resursele şi ideile noastre trebuie reorientate. Recalibrarea relaţiilor cu China, India, Japonia, cu statele din Orientul Mijlociu va servi interesele noastre, servind interesele Uniunii şi reciproc", le-a transmis Ungureanu diplomaţilor săi. O altă sarcină pe care ministrul le-a transmis-o ambasadorilor, promovarea firmelor româneşti în UE, facilitarea contactelor dintre companiile româneşti şi cele europene. "Gândiţi-vă că, începând cu 1 ianuarie 2007, vom fi parte a fluxului de informaţii specific sistemului european. Aceasta implică reformarea deprinderilor diplomatice de comunicare şi informare, orientare analitică, fructificarea promptă a oricărui posibil avantaj pentru România", a subliniat Ungureanu.

"Sprijinul României nu este întotdeauna de la sine înţeles, ci se cultivă şi se negociază"
Ministrul a atras atenţia că cel mai delicat aspect rămâne chestiunea tactică a alianţelor în interiorul UE. "Cred că trebuie să ne raportăm cu toţii la acelaşi mod de a înţelege aceste alianţe: ca grupuri de state care acţionează din necesitatea unei mai bune organizări şi sistematizări a eforturilor lor pentru a ajunge la un obiectiv comun, dificil de realizat în mod individual. Nu consider că avem nevoie de fixarea unor alianţe predeterminate, în strategia noastră postaderare. După cum am învăţat din lecţiile altor state membre, alianţele ad hoc şi cele sectoriale sunt, în mod paradoxal, mai durabile şi mai eficiente. Trebuie să găsim, desigur, poziţia optimă între grupul statelor mari şi cel al statelor mici, între statele nordice şi cele sudice, între membrii fondatori şi noii membri, între statele donatoare şi statele primitoare de fonduri. Postura noastră aparte, aceea de stat prea mare pentru cele mici şi prea mic pentru membrii mari, trebuie transformată, prin gândire strategică şi ingeniozitate, într-o componentă a valorii adăugate a României. E important, în acest context, să înţelegem şi noi şi să transmitem şi interlocutorilor noştri că sprijinul României nu este întotdeanuna de la sine înţeles, ci se cultivă şi se negociază", a fost mesajul şefului diplomaţiei române către subordonaţii săi.

Mai multe pentru tine:
Povestea fostului elev, acum profesor, care a fost arestat că a răspândit manifeste anticomuniste. După eliberare, s-a angajat ca salahor
De ce a refuzat regele Ferdinand unirea Ungariei cu România. Cine l-a sfătuit să nu fie de acord
Scandal într-o școală din Târgu Jiu. Elevii dintr-o clasă pregătitoare refuză să mai meargă la cursuri din cauza unui coleg agresiv
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
Hidrocentrala Porţile de Fier III ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului şi navigabilităţii
Un gigant german deschide o fabrică în România și angajează circa 700 de oameni
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
A fost stabilită cauza morții bebelușului în vârstă de o lună, adus în stop cardio-respirator la Spitalul de Urgență Târgu Jiu
Un bărbat căruia i s-a extirpat din greșeală un plămân are de primit despăgubiri de 150.000 de euro de la Institutul Marius Nasta. Beatrice Mahler: „nu sunt fonduri”
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
ANAF a descoperit un prejudiciu de peste 10 milioane de lei cu monede virtuale