Cum încearcă Putin să minimalizeze dezastrul armatei sale în regiunea Kursk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul a decis probabil să declare o operațiune antiteroristă, mai degrabă decât legea marțială, pentru a minimaliza invazia regiunii Kursk și a preveni panica sau reacțiile interne, susține Institutul pentru Studiul Războiului .

Convoi militar rusesc distrus de ucraineni în Kursk. FOTO:X

Publicația americană The Hill a calificat contraofensiva de pe teritoriul Rusiei „uimitoare” și a intervievat experți care se gândesc la planurile armatei ucrainene.

„Trupele ucrainene au intrat în Rusia săptămâna aceasta pentru a ataca regiunea de graniță într-o contraofensivă uluitoare care a venit după ce Kievul a fost în mare parte în defensivă în ultimul an și jumătate”.

Publicația scrie că Ucraina va trebui acum să decidă ce să facă cu teritoriul pe care îl deține în Rusia și dacă își va distrage atenția de la eforturile sale de apărare în prima linie.

Tomas Blusevich, cercetător la Institutul Hoover de la Universitatea Stanford, consideră că cel mai probabil Ucraina se va retrage din Kursk, dar numai după ce va forța Rusia să transfere mai multe brigăzi care vor folosi poziții de primă linie.

„Acum trebuie să se miște. Și rușii nu se descurcă bine. Nu se descurcă bine cu logistica“, spune Blusevych.

A fost un pas strălucit al Ucrainei. ... Au obținut deja un succes enorm în a forța Rusia să-și mute trupele, demonstrând că Rusia este lipsită de apărare în alte zone. Aceasta este o lovitură uriașă pentru prestigiul lui Putin”.

The Hill notează, de asemenea, că Rusia a trimis întăriri la Kursk și spune că va putea respinge forțele ucrainene.

Olena Kujko, vicepreședinte pentru politici și programe la think tank-ul GLOBSEC, spune că, deși nu este încă clar cum se va dezvolta ofensiva, Ucraina a schimbat cu succes narațiunea războiului prin invadarea Rusiei.

„Ucrainenii depun toate eforturile pentru a schimba narațiunea despre război. Înainte de [Kursk], exista sentimentul că războiul devenise destul de previzibil și, în multe părți, războiul era deja perceput ca înghețat.

Prin efectuarea acestui atac, Ucraina a reușit de fapt să demonstreze că există loc pentru a face acest război imprevizibil, că există loc pentru a surprinde Rusia”, a subliniat Kujko.

Kremlinul minimizează amploarea evenimentelor din regiunea Kursk

Kremlinul a decis probabil să declare o operațiune antiteroristă, mai degrabă decât legea marțială, pentru a minimiza invazia regiunii Kursk și a preveni panica sau reacțiile interne, susține Institutul pentru Studiul Războiului .

Autoritățile ruse își manifestă, de asemenea, reticență în a lua măsuri mai radicale ca răspuns la situația actuală.

Publicația rusă de opoziție Verstka scrie că o sursă apropiată comitetului de apărare al Consiliului Federației Ruse a spus că administrația președintelui rus le-a recomandat deputaților și senatorilor ruși să nu comenteze evenimentele din regiunea Kursk „până la noi ordine” sau să le discute cât mai succint posibil.

Bloggerii militari ruși au sugerat Kremlinului să declare oficial război Ucrainei și l-au criticat pe Putin că nu a declarat legea marțială în loc de o operațiune antiteroristă.

Declararea legii marțiale ar permite autorităților ruse să ia măsuri mai radicale, cum ar fi interzicerea întâlnirilor și demonstrațiilor, impunerea unei legitimații de acces și organizarea producției de produse de apărare pentru armată. Liderul rus Vladimir Putin s-a abținut să declare oficial starea de război și a refuzat să declare o mobilizare generală pentru a preveni nemulțumirea internă care ar putea amenința stabilitatea regimului Putin.