Barack Obama a condamnat agresiunea rusă în cursul unei întrevederi cu Petro Poroşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama a criticat din nou acţiunile Moscovei în estul Ucrainei, în timpul unei întrevederi oficiale cu omologul său de la Kiev, Petro Poroşenko, desfăşurată la Casa Albă, informează AFP.

Liderul de la Washington l-a felicitat pe preşedintele ucrainean pentru „curajul” său de a accepta mai multă autonomie pentru separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

În acelaşi context, Barack Obama a criticat încă o dată acţiunile Rusiei în estul Europei, caracterizându-le drept o „agresiune”. „Din nefericire, am asistat la o agresiune rusă în Crimeea, apoi am avut parte de o acţiune asemănătoare în estul Ucrainei”, a declarat Obama la finalul întâlnirii cu Poroşenko.

Preşedintele american a mai precizat că legea care acordă mai multă autonomie regiunii separatiste trebuie să ofere locuitorilor din această zonă încrederea că drepturilor lor vor fi respectate.

„Asemenea legi nu sunt uşor de votat, însă ele arată angajamentul preşedintelui Poroşenko de a crea o ţară care nu exclude pe nimeni”, a mai afirmat Barack Obama.

De cealaltă parte, liderul ucrainean şi-a exprimat speranţa că tensiunile din estul ţării să se rezolve în mod paşnic. „Singura modalitate de a reduce tensiunile în estul ţării este procesul de pace. Sperăm ca armistiţiul, care a durat deja 12 zile, să se transforme într-o pace veritabilă”, a declarat Poroşenko.

Recent, Ucraina a solicitat sprijin Statelor Unite pentru ca Alianţa Nord-Atlanică să îi ofere un statut special din punct de vedere al securităţii.

„Trupele ruseşti au invadat in 2008 Abhazia şi Osetia de Sud. În prezent ele sunt în Ucraina. Cine va fi următoarea... Republica Moldova, Georgia? Încurajăm SUA să ofere Ucrainei un statut special din punct de vedere al securităţii”, a spus Poroşenko.

Viitorul Ucrainei rămâne însă unul incert chiar dacă în ultima perioadă numărul violenţelor din această ţară pare să se fi dimunat. De la începutul conflict, acum cinci luni, peste 2.900 de persoane au murit, iar aproape o jumătate de milion au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.