Alegeri locale în Bosnia şi Herţegovina. Un sârb şi-a proclamat victoria la Srebreniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul martir Srebreniţa urmează să fie condus, pentru prima dată în ultimii 17 ani, de un sârb, Mladen Grujicici, care şi-a proclamat victoria după alegerile locale desfăşurate duminică în Bosnia şi Herţegovina, relatează AFP.

Adversarul lui Grujicici, primarul musulman în exerciţiu Camil Durakovici, nu şi-a recunoscut înfrângerea, evocând la finalul votului o confruntare „foarte strânsă“. 

Amintirea războiului a fost foarte prezentă în acest scrutin, care a avut loc într-o atmosferă de tesniuni intercomunitare.

De asemenea, votul a avut loc la o săptămână după un referendum al etnicilor sârbi din Bosnia şi Herţegovina, care au decis să continue să-şi sărbătorească „ziua naţională“, în pofida unei interdicţii impuse de justiţie şi emoţiei pe care a produs-o în rândul bosniacilor.

La Velika Kladusa, un orăşel cu 40.000 de locuitori din nord-vestul ţării, un fost lider de război musulman, Fikret Abdici, care a ispăşit o pedeapsă pentru crime de război, a obţinut la rândul său un mandat de primar, potrivit rezultatelor preliminare.

Fikret Abdici, în vârstă de 77 de ani, care a pactizat în timpul războiului cu sârbi împotriva bosniacilor din Sarajevo, a fost eliberat în 2012, după zece ani de închisoare.

La Stolaci, un orăşel din sud, în care coabitează o comunitate croată şi una musulmană, scrutinul a fost anulat, din cauza unei încăierări într-o secţie de votare. Un candidat bosniac, care se plângea de fraude, l-a atacat pe un croat care superviza scrutinul.

În oraşul-simbol Srebreniţa, candidatul sârb Mladen Grujicici le-a mulţumit „tuturor locuitorilor că au dat dovadă de o mare responsabilitate, că au votat în număr foarte mare şi că au arătat că vor schimbări în acest oraş“.

Rezultatul oficial al alegerilor din oraş nu a fost anunţat, deoarece un număr important de alegători şi-a exprimat opţiunea prin corespondenţă.

Dar liderul politic al etnicilor bosniaci musulmani, Bakir Izetbegovici, a declarat că el crede că primarul în exerciţiu va obţine victoria, până la urmă.

O victorie a sârbului Mladen Grujicici ar fi considerată un afront de către etnicii bosniaci musulmani, la 21 de ani de la masacrarea a aproximativ 8.000 dintre ei, în 1995, de către forţele generalului sârb Ratko Mladici.

Poziţia liderului etnicilor bosniaci sârbi, Milorad Dodik pare consolidată în urma acestui scrutin, la o săptămână după referendumul cu privire la „ziua naţională“ pe care el l-a iniţiat.

Potrivit unor rezultate preliminare, partidul său, SNSO, a obţinut o victorie la Banja Luka, capitala entităţii sârbe.

Acordul de pace de la Dayton, care a pus capăt Războiului (1992-1995), soldat cu 100.000 de morţi, a consacrat împărţirea Bosniei în două entităţi, un sârbă, iar cealaltă croato-musulmană, legate printr-un Guvern federal slab.