Preşedintele Chinei refuză să participe la învestirea lui Donald Trump. „E o momeală ieftină”

0
Publicat:

Preşedintele chinez Xi Jinping nu va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales Donald Trump, care va avea loc pe 20 ianuarie la Washington, potrivit unor surse apropiate ale liderului de la Beijing.

Preşedintele Xi Jinping, la summitul BRICS. Foto AFP

Donald Trump l-ar fi invitat personal pe Xi Jinping, imediat după victoria sa în alegerile prezidenţiale din SUA, la ceremonia de învestire care va avea loc la 20 ianuarie 2025, susţin surse din cadrul echipei care se ocupă cu planificarea evenimentului de la Casa Albă. Cu toate acestea, preşedintele Chinei nu va onora această invitaţie, care vine în totală contradicţie cu declaraţiile belicoase ale republicanului american vizavi de guvernul de la Beijing.

Donald Trump vrea să transforme învestirea sa ca preşedinte într-un eveniment mondial, scop în care a invitat, personal sau prin intermediul staff-ului său, mai mulţi lideri ai lumii, printre care Nayib Bukele, președintele El Salvadorului, Giorgia Meloni, premierul Italiei, Javier Milei, președintele Argentiniei, și, nu în ultimul rând, Viktor Orban, premierul Ungariei.

În acest context, scrie CNN, era de aşteptat ca preşedintele Chinei să refuze să zboare peste ocean doar ca să aducă omagii președintelui Statelor Unite și măreției americane.

Următoarea purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a confirmat joi că  Xi Jinping a fost invitat la evenimentul din 20 ianuarie 2025, precizând că „acesta este un exemplu al modului în care preşedintele Trump creează un dialog deschis cu lideri ai unor ţări care nu sunt doar aliaţii noştri, ci şi adversarii noştri şi concurenţii noştri”.

Invitaţia adresată preşedintelui Xi Jinping, care nu a fost transmisă prin canalele diplomatice formale, ci personal, a luat prin surprindere atât Beijingul, cât şi aliaţii SUA şi vine într-un moment deja tensionat în relaţia dintre SUA şi China.

Cele două mari puteri mondiale sunt într-un conflict economic deschis şi au viziuni diametral opuse față de Taiwan, insula pe care China o consideră parte a teritoriului său.

De asemenea, China, care este acuzată că fură secrete militare și economice de la SUA, încălcând dreptul internațional și regulile comerțului,îşi dezvoltă de ceva timprelaţiile cu „dușmani” ai SUA pentru a forma o axă anti-Occident, alături de Rusia, Coreea de Nord și Iran.

„Este o mișcare foarte interesantă din partea lui Trump și e în linie cu lipsa lui de predictibilitate. Nu cred că se aștepta cineva să facă asta. E o momeală foarte, foarte ieftină. E o momeală simbolică - perturbă tonul relației puțin, dar fără să submineze interesele SUA”, a apreciat Lily McElwee, director adjunct la Centrul pentru Studii Strategii și Internaționale.