Bill Aulet, „gurul antreprenoriatului“ de la MIT: „Românii sunt foarte practici şi motivaţi. Nu se iau foarte mult în serios şi sunt dispuşi să înveţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bill Aulet, Senior Lecturere în cadrul MIT Sloan School of Management FOTO Adevărul

Bill Aulet este Senior Lecturer în cadrul Massachusetts Institute of Technology Sloan School of Management şi Managing Director al Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship. Pe lângă cariera lui didactică, Aulet este şi antreprenor în serie şi, pe 24 octombrie, s-a aflat la Bucureşti, la TechHub, pentru a-şi lansa cartea „Antreprenoriat disciplinat: 24 de paşi pentru un startup de succes“.

Bill Aulet este cunoscut în unele medii drept „gurul antreprenoriatului“.  El a creat sute de milioane de dolari în valoare de piaţă conducând companii antreprenoriale şi a educat mii de antreprenori în ultimul deceniu. În aprilie 2013, MIT i-a acordat lui Bill premiul Adolf D. Monosson pentru mentorat antreprenorial.

„Încercam să predau antreprenoriatul, însă nu găseam cărţile potrivite. Am vrut ca studenţii mei să aibă cartea pe care eu am vrut-o acum 20 de ani“, a explicat americanul, vorbind despre cartea lui.

Aulet face des trimiteri la sport, fiind fost jucător profesionist de baschet. „Antreprenoriatul este un sport global. Dacă gândeşti pe plan local, nu poţi fi competitiv. România nu are dezavantajele altor ţări, este un mediu deschis, cu o populaţie mare“, a spus el, în cadrul unui eveniment organizat la TechHub Bucharest. De asemenea, el spune că pentru un startup de succes este nevoie de o echipă bine închegată şi variată, de „spiritul unui pirat şi de disciplina unui soldat din marină“. Trebuie să existe un simţ al încrederii foarte bine dezvoltat între membrii echipei, mai zice el.

Antreprenorul spune că „românii sunt foarte practici şi motivaţi. Nu se iau foarte mult în serios şi sunt dispuşi să înveţe“, dar problema este că „nu există o infrastructură dezvoltată din acest punct de vedere“.

Aulet spune că trebuie „să îţi alerge demoni prin corp“ ca să poţi fi un antreprenor bun. De asemenea, trebuie să existe o dorinţă de a schimba lumea, de a face bine, de a inova. „Dacă începi o companie cu gândul de a face bani e destul de greu. Să-ţi dau un exemplu. Dacă ţi-aş explica cât de greu ar fi să ai un copil, să ai grijă de el, să-l creşti, ai fi îngrozit. Nu poţi ieşi cu prietenii în oraş, trebuie să-l ştergi la fund. Nu dormi cum trebuie, apoi încep să ţipe la tine, să rupă mese la restaurante. Dar în acelaşi timp, un copil îţi aduce foarte multe satisfacţii. Este la fel şi cu o afacere. Trebuie să iubeşti ceea ce faci şi acest lucru să fie legat de dorinţa de a nu avea un şef sau de a lucra câte ore pe zi vrei tu. Ghici ce: vei avea cel mai prost şef posibil, un şef pe care nu îl poţi aburi – tu. Trebuie să fii motivat de altceva, de o dorinţă de a schimba lumea sau de a construi locuri de muncă. Cred că acest lucru contează“, a explicat Aulet, care a lucrat 11 ani în cadrul companiei IBM.

Orice antreprenor trebuie să creadă în produsul lui, însă când ne dăm seama dacă ideea noastră e proastă?  „Ai nevoie de oameni sinceri care să îţi spună: «este o idee proastă, Bill!». Nu e vorba de mama ta, nu e vorba de investitori, e vorba de mentori. Să-ţi găseşti mentorii potriviţi este foarte greu“, explică americanul.

Pot fi mentorii înlocuiţi de cărţi? „Antreprenoriatul nu este un algoritm. De fiecare dată lucrurile sunt altfel. Fiecare companie este diferită şi trebuie să înţelegi nuanţele. Dacă ai un mentor, acesta îţi poate spune părerea lui despre o anumită situaţie“, spune Aulet, completând că, în final, .

Antreprenoriatul poate fi învăţat, spune Aulet. Dar acest lucru nu se face numai prin cărţi sau numai prin cursuri. La MIT, aceste lucruri sunt completate cu activităţi extracuriculare, cu acceleratoare pentru startupuri şi cu mentori, explică profesorul.

El zice că antreprenoriatul a devenit foarte popular în ultimul timp, deoarece alternativele au rămas destul de puţine. Mai mult, Aulet compară generaţia actuală de antreprenori cu mişcarea hipiotă: „înainte, construiau pancarte şi militau pentru diverse cauze, acum construiesc locuri de muncă“.

Ce părere are Aulet despre unul din cei mai mari antreprenori ai erei noastre? „Steve Jobs a fost un antreprenor excepţional, dar aş prefera să nu comentez despre el ca om. Oamenii ar trebui să citească autobiografia lui Jobs. A fost un antreprenor grozav, dar asta nu s-a întâmplat până când nu a învăţat să fie un antreprenor grozav şi să fie un pic mai umil“.

Hai să discutăm, ne găseşti pe Facebook - Tech Adevărul