VIDEO Cum şi-a trimis Elon Musk maşina personală spre Marte INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşina lui Musk, un Tesla Roadster roşu, pluteşte spre Marte

Compania SpaceX a înregistrat, marţi, un succes istoric, după ce a reuşit să lanseze racheta Falcon Heavy, alcătuită din trei propulsoare Falcon 9, fiecare dotat cu nouă motoare Merlin, şi considerată cea mai puternică din lume. Racheta a fost lansată de pe platforma Centrului Spaţial Kennedy de la Cape Canaveral, Florida, la ora locală 15:45 (22:45, ora României).

La aproximativ trei minute după lansare, cele două propulsoare laterale Falcon 9 s-au detaşat, iar după circa opt minute de la lansare au aterizat sincronizat, pe două platforme apropiate de la Baza Aeriană Cape Canaveral.

A fost prima reintrare şi aterizare multiplă din istorie a unor propulsoare de rachetă, marcată de crainicul Centrului cu cuvintele „The Falcons have landed!“ („Şoimii au aterizat!“)

Cele două propulsoare laterale au aterizat sincronizat

Imediat, s-a decuplat şi racheta centrală, lăsând capsula să-şi continue cursa spaţială cu ajutorul unui singur motor Merlin. Racheta centrală urma să aterizeze pe o platformă plutitoare, de fapt o barjă teleghidată aflată în Atlantic. 

Însă racheta şi-a terminat combustibilul prea devreme şi, drept urmare, s-a prăbuşit cu peste 480 km/h la câţiva zeci de metri de barjă, distrugându-i două dintre motoare.

Musk visează SF

Fondatorul SpaceX, Elon Musk, a postat pe internet mai multe imagini din interiorul capsulei, confirmând că la bordul acesteia se află automobilul său Tesla, de care este ataşat un manechin, îmbrăcat în costum de astronaut. 

O altă imagine postată de Musk arată unul dintre circuitele maşinii, pe care sunt imprimate cuvintele „Made on Earth by humans“ („Fabricat pe Pământ, de oameni“). 

Un circuit de la bordul maşinii poartă un mesaj destinat extratereştrilor

În fine, la bordul maşinii se mai află şi un disc Arch (disc laser 5D, din cuarţ optic), care conţine seria de cărţi „Fundaţia“, aparţinând lui Isaac Asimov.

Manifestările pasiunii lui Musk pentru SF nu se opresc aici: cele două barje pregătite pentru recuperarea rachetelor au primit numele unor nave din seria „Culture“ a lui Iain M. Banks, iar propulsoarele au fist botezate „Falcon“ („Şoim“) după nava Millenium Falcon (Şoimul Mileniului), pilotată de Han Solo în seria „Războiul stelelor“.