Un meteorit a explodat deasupra Mării Bering. Explozia a fost de 10 ori mai puternică decât cea de la Hiroshima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO via Shutterstock

O explozie a unui meteorit deasupra Mării Bering la sfârşitul anului trecut a eliberat de 10 ori mai multă energie decât bomba atomică care a distrus Hiroshima, conform oamenilor de ştiinţă.

Meteoritul a explodat deasupra peninsulei Kamchatka din Rusia, pe 18 decembrie 2018, eliberând o energie echivalentă cu 173 de kilotone de TNT.

Un eveniment asemănător a avut loc în urmă cu 6 ani, când un alt meteorit a explodat în atmosferă deasupra sud-vestului Rusiei, peste Chelyabinsk.

Spre deosebire de explozia meteoritului de atunci însă, cel din decembrie anul trecut a fost trecut cu vederea din cauza faptului că a explodat într-o locaţie atât de izolată.

NASA a fost informată cu privire la explozie de forţele aeriene ale SUA, după ce salteliţii militari au detectat lumina cauzată de aceasta.

Un oficial al NASA a declarat că explozii de o asemenea mărime au loc doar de două sau de trei ori în fiecare secol.

Analiza agenţiei spaţiale arată că meteoritul avea probabil câţiva metri în lăţime, a intrat în atmosfera Pământului cu o viteză de aproape 116.000 de km/h şi a explodat la o altitudine de 25,7 km.

Acest eveniment serveşte ca o nouă amintire a faptului că, în ciuda eforturilor de a identifica şi urmări rocile spaţiale, meteoriţii pot ajunge pe Pământ fără avertismente. Nasa încearcă să identifice 90% din asteroizii din preajma planetei noastre mai mari de 140 de metri până în 2020, însă această sarcină ar putea fi îndeplinită abia peste 30 de ani, scrie The Guardian.