Descoperirea unui cercetător din Japonia ar putea confirma una dintre teoriile privind apariţia vieţii pe Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nanocostumele au fost popularizate de jocurile video, dar ar putea deveni realitate în curând.

Un cercetător din Japonia a identificat o metodă prin care larvele insectelor pot fi protejate în vid. El a repetat experimentul împreună cu alţi colegi şi a descoperit că poate crea artificial nanocostume pentru larve, fapt care ar întări o ipoteză mai veche cu privire la apariţia vieţii pe Pământ.

Takahiko Hariyama, de la Universitatea Hamamatsu de Medicină din Japonia, a pus larva unei musculiţe de oţet în incinta microscopului electronic şi a constatat că aceasta părea să nu fie deranjată în nici un fel de vidul care o înconjura, scrie „Ştiinţă şi tehnică“. Microscopia electronică impune ca eşantionul care se vrea a fi studiat să fie plasat într-o incintă vidată, dar acest lucru ucide insectele.

Hariyama a repetat experimentul, tot cu o larvă de musculiţă de oţet, dar a descoperit că larva a murit. Încercând să înţeleagă ce s-a întâmplat, şi-a dat seama că în primul caz a început foarte repede scanarea cu fasciculul de electroni. Asta însemna că electronii jucaseră un rol important în protejarea larvei. La o analiză mai atentă, el a constatat că fluxul de electroni au schimbat ceva în structura stratului subţire care acoperă învelişul larvei.

Practic acesta a polimerizat, rezultând un strat protector gros de numai 50-100 nanometri (miliardimi de metru) suficient de rezistent pentru a proteja larva în vidul creat în interiorul incintei microscopului electronic. „Chiar dacă am atins suprafaţa [stratului protector], acesta nu s-a rupt“, a explicat Hariyama. Practic, în urma polimerizării stratului exterior, larva a fost protejată de un soi de costum spaţial în miniatură.

Noua descoperire, despre care sunt disponibile mai multe detalii pe site-ul „Ştiinţă şi tehnică“, poate oferi o nouă tehnologie pentru costumele astronauţilor, dar mai important poate fi un argument pentru teoria panspermiei. Aceasta presupune că organismele pot călători de la o planetă la alta fără să moară pe drum. Astfel, apariţia vieţii pe Pământ poate căpăta noi răspunsuri.