GOLIAT a fost lansat în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nanosatelitul românesc a pornit ieri în primul său zbor

Primul nanosatelit românesc, GOLIAT, a fost lansat luni, la ora 12.00, în spaţiu, de la bordul rachetei Vega, care a decolat de la baza Kourou, din Guiana Franceză.

Prevăzut iniţial pentru a decola la data de 9 februarie, nanosatelitul a rămas la sol până ieri, din cauza condiţiilor climatice nefavorabile, după cum a explicat Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Româneşti (ROSA) şi director al proiectului GOLIAT.

Satelitul a efectuat testele de funcţionare şi a fost integrat pe lansator împreună cu alţi opt sateliţi, la centrul spaţial al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) din Guiana Franceză. La ora 13.12, GOLIAT se separase cu succes de rachetă.

Trei sisteme integrate

Deja celebrul nanosatelit românesc GOLIAT este un cub cu laturi de 10 centimetri şi greutate de un kilogram, conceput şi dezvoltat de către Agenţia Spaţială Română, împreună cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007. Misiunea are un caracter educaţional şi experimental, microsatelitul fiind primul trimis vreodată de ţara noastră. Din acest motiv, ţelurile misiunii nu sunt prea înalte, ci pur şi simplu este un zbor de încercare. „Era nevoie de un satelit al Agenţiei Spaţiale Române. Acest obiect trebuie să existe pentru a crea un precedent, care, din punctul nostru de vedere, să aibă două roluri.

Primul este să atragă tineri care să lucreze în România. Al doilea este că satelitul trebuie să dea încredere în propriile capacităţi tehnologice naţionale. Tehnologia este un domeniu extrem de profitabil", a spus Piso.

Satelitul va îndeplini trei funcţii de cercetare în spaţiu, având integrate sisteme specifice. Astfel, CICLOP este o cameră de observare a Terrei cu o rezoluţie de 3 megapixeli. Deşi aceasta pare mică, în spaţiu camerele performante sunt foarte sensibile, iar o fotografie din spaţiu „călătoreşte" până la centrele de la Măgurele şi Mărişel (Cluj) în aproximativ o săptămână.

Al doilea sistem este Dose-N, un detector de radiaţii nucleare. Acesta are ca obiectiv măsurarea dozei totale de radiaţii în puncte multiple ale orbitei satelitului, pentru a caracteriza mediul de particule nucleare între 300 şi 1.450 de kilometri altitudine. Scopul misiunii îl reprezintă o mai bună cunoaştere a condiţiilor aşteptate pe orbită. Ultimul sistem se numeşte SAMIS şi este un detector de micrometeoroizi. 

Clujenii, cu ochii pe satelit

Operaţiunile de lansare a primului satelit românesc în spaţiu au fost urmărite de specialiştii clujeni, care au încercat să „prindă" primele semnale ale satelitului. „Prima trecere a satelitului am ratat-o. Stăm pe recepţie, dar sateliţii de joasă altitudine sunt foarte greu de recepţionat", a precizat Paul Dolea, unul dintre iniţiatorii proiectului Observatorului Astronomic Marişel.

1 kilogram este greutatea nanosatelitului românesc GOLIAT.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Mai multe pentru tine:
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“