FOTO Dezvoltarea fetusului în uter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1965, Lennart Nilsson fotografia, pentru prima oară în istorie, fătul, în interiorul uterului. Microscoape electronice, camere endoscopice şi alte tehnologii, i-au oferit posibilitatea de a crea imagini de înaltă rezoluţie cu formarea vieţii umane.

Munca la acest proiect a început în 1953 şi i-au trebuit lui Nilsson 12 ani pentru a o finaliza. Când revista Life a publicat 16 pagini cu fotografiile sale, intitulate "The Drama of Life Before Birth", cele 8 milioane de copii s-au vândut în numai câteva zile.

În acelaşi an, Nilsson a publicat şi cartea "A Child is Born", care s-a dovedit a fi un adevărat succes în rândul femeilor însărcinate.

Peste mai bine de patruzeci de ani mai târziu, fotografiile nu şi-au pierdut din importanţă.

5 săptămâni. Embrionul are aproximativ 9 mm lungime.



Tehnologia avansată permite acum surprinderea unor imagini chiar mai clare. Unele dintre aceste imagini au fost realizate cu camere convenţionale cu lentile macro, iar altele cu ajutorul unui endoscop.

Tehnologia de scanare a microscopului electronic i-au permis lui Nilsson să realizeze fotografii cu imagini mărite de sute de mii de ori.

8 săptămâni. Creşterea rapidă a embrionului, protejat  de sacul amniotic.



10 săptămâni. Pleoapele sunt semi-închise. Acestea se vor închide complet în câteva zile.



16 săptămâni. Fetusul îşi foloseşte mâinile pentru a-şi explora propriul corp şi ceea ce îl înconjoară



Fetusul poate apuca acum cordonul ombilical. Scheletul este format în principal din cartilaje flexibile. O reţea de vase de sânge este vizibilă prin epiderma subţire a fetusului.



18 săptămâni
. Fetusul de aproximativ 14 de cm poate acum să perceapă sunetele din lumea exterioară.



20 de săptămâni. Fetusul are o lungime de aproximativ 20 de cm.  Întregul cap îi este acoperit de un păr scurt, cunoscut sub denumirea de lanugo (puful bebeluşului la naştere)