Un tablou pictat de Winston Churchill, vândut la licitaţie pentru 2,2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tablou pictat de fostul premier britanic Winston Churchill, intitulat "The Goldfish Pool at Chartwell", a fost adjudecat pentru 1,8 milioane de lire sterline (2,2 milioane de euro) la o licitaţie organizată miercuri seară la Londra.

"Este un record de preţ pentru pânzele lui Winston Churchill", a anunţat casa Sotheby's, care a pus în vânzare un total de 15 tablouri în ulei, ce oferă o nouă perspectivă asupra universului artistic al acestei personalităţi din secolul al XX-lea.

Mai multe obiecte aparţinând fostului premier britanic au fost vândute la aceeaşi licitaţie, precum o mapă din piele roşie, adjudecată pentru 158.500 lire sterline (201.100 de euro) şi un portţigaret al său din anii 1930, vândut cu 21.250 de lire sterline (26.960 de euro).

În total, licitaţia, unde au fost puse în vânzare 255 de loturi, a generat încasări de 15,4 milioane de lire sterline (19,5 milioane de euro).

Precedentul record de preţ pentru un tablou pictat de Winston Churchill era deţinut de "Chartwell Landscape with Sheep", care a fost vândut cu 1 milion de lire sterline, la o licitaţie organizată tot de casa Sotheby's, în 2007.

Licitaţia de miercuri a fost organizată pentru a comemora decesul lui Mary Soames, ultimul copil al lui Winston Churchill, care a murit în primăvară, la vârsta de 91 de ani.

Winston Churchill, de la a cărui moarte se vor împlini 50 de ani pe 24 ianuarie 2015, a pictat câteva sute de pânze impresioniste, reprezentând în special peisaje, marea şi interiorul casei sale din Chartwell, la sud de Londra, şi din Bleiheim Palace, unde s-a născut fostul premier britanic.

A început să picteze la vârsta de 40 de ani, după eşecul din 1915 al ofensivei navale din Dardanele, care l-a obligat să demisioneze din funcţia de Prim Lord Amiral al Imperiului Britanic.

Pictura l-a ajutat pe Churchill "să înfrunte furtuni, să combată depresia şi să treacă peste cele mai dificile episoade din viaţa politică", a explicat fiica sa, care l-a însoţit pe tatăl ei cu ocazia mai multor vizite în străinătate, mai ales la Conferinţa de la Postdam din vara anului 1945.