Un manuscris de 50.000 de euro, care i-a aparţinut filosofului Jean-Paul Sartre, va fi scos la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorul francez Jean Paul Sartre (1905 - 1980)

O ciornă a lucrării „Cuvintele“, de Jean Paul Sartre, care e estimată la 50.000 de euro, va fi vândută pe 16 aprilie, în cadrul unei licitaţii organizate la Paris, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la apariţia cărţii.

Manuscrisul, până acum necunoscut, păstrat într-o colecţie privată, va fi pus în vânzare pe 16 aprilie, în cadrul unei licitaţii organizate de casa de licitaţii Artcurial, din Paris, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la prima ediţie a volumului autobiografic "Cuvintele", apărut la editura Gallimard.

Documentul de 24 de pagini, scris cu cerneală albastră, este intitulat "Les affections du coeur" şi are subtitlul „Cuvintele/ Les mots“, tăiat cu o linie fermă, dar care forma în cele din urmă titlul viitoarei cărţi.

Manuscrisul care, conform lui Olivier Devers, expertul licitaţiei, constituie „adevărata matrice a «Cuvintelor»“, este estimat la o sumă cuprinsă între 40.000 şi 50.000 de euro. Acest manuscris va fi scos la licitaţie împreună cu alte loturi, din care fac parte scrieri de Stephane Mallarmé, Victor Hugo, Theophile Gautier, Charles Baudelaire, Alphonse de Lamartine, precum şi manuscrise ale lui Blaise Cendrars, Paul Eluard şi Antoine de Saint-Exupéry. Lucrarea „Cuvintele“ a fost publicată în 1964, la câteva luni înainte de decernarea premiului Nobel pentru literatură, pe care Jean-Paul Sartre l-a refuzat.

Jean-Paul Sartre, născut pe 21 iunie 1905, a fost un filosof francez existenţialist, dramaturg, scriitor, scenarist, activist politic, biograf şi critic literar. A fost una dintre cele mai importante personalităţi din filosofia existenţialistă şi una dintre figurile marcante ale direcţiei marxiste din secolul XX. Operele sale au influenţat sociologia, teoria critică, teoria postcolonială şi studiile literare şi continuă să influenţeze aceste discipline şi în zilele noastre.

Filosoful francez a fost recompensat în 1964 cu premiul Nobel pentru literatură, însă a refuzat distincţia, spunând că a respins întotdeauna onorurile oficiale şi că "un scriitor nu ar trebui să îşi permită să fie transformat într-o instituţie".

Mai multe pentru tine:
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Scandal de proporții în SUA: Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele: „Era imposibil de dresat”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Eliza Samara, performanță uluitoare: a câștigat a 5-a oară Liga Campionilor la tenis de masă
Spitale evacuate la Kiev după o amenințare din partea KGB-ului belarus
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“