Timişoara, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Bucureşti, preselectate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii (centru), alături de  Steve Green, preşedintele juriului de experţi, şi Sylvain Pasqua, reprezentant al Comisiei Europene  FOTOGRAFII: Eduard Enea

Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, şi Steve Green, preşedintele juriului de experţi, au anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, lista scurtă a oraşelor care rămân în competiţie pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Dintre cele 14 oraşe acceptate în competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, Timişoara, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Bucureşti, în ordine aleatorie, au rămas pe lista scurtă. Au mai fost înscrise următoarele oraşe: Alba Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Brăila, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Târgu-Mureş. 

„Încrederea e foarte importantă în paşii următori. Va fi stimulată competiţia, iar operatorii culturali vor înţelege că pot face profit. E momentul să se investească bani în cultură“, a spus Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, în timpul conferinţei de presă. „A fost un juriu independent“, a mai adăugat acesta. Ministrul Culturii a vorbit, printre altele, despre Sibiu, capitală culturală în 2007, şi a subliniat că infrastructura oraşului s-a dezvoltat în urma respectivei numiri. 

La eveniment au mai participat Steve Green, preşedintele juriului de experţi, şi Sylvain Pasqua, din partea Comisiei Europene.

Vlad Alexandrescu şi Steve Green.    FOTO: Eduard Enea

„Timp de patru zile am analizat candidatura  oraşelor din România. Cultura joacă un rol esenţial în dezvoltarea socio-economică a acestor oraşe. Miza este mare“, a spus Sylvain Pasqua. 

Etapa finală de selecţie a oraşelor, va avea loc, cel mai probabil, în perioada august-septembrie 2016. Pe site-ul Ministerului Culturii se află lista cu cei 12 experţi care vor evalua candidaturile oraşelor. Sylvia Amann, Cristina Farinha, Ulrich Fuchs, Steve Green, Valentina Iancu, Jordi Pardo, Anton Rombouts, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, Raluca Velisar, Agnieska Wlazel şi Suzana Žilič Fišer au fost numiţi de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene şi Comitetul Regiunilor. Ministerul Culturii a numit, de asemenea, doi experţi naţionali, în consultare cu Comisia Europeană şi în urma validării oficiale a acesteia din urmă. 

Anul acesta, în noiembrie, când a anunţat noul Guvern, premierul Dacian Cioloş l-a numit pe Vlad Alexandrescu în fruntea Ministerului Culturii. Vlad Alexandrescu (50 de ani), fiul arheologului Petre Alexandrescu şi al Mariei Alexandrescu Vianu, a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti în 1989, după care a urmat un program de master şi unul de doctorat la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. Între 2006 şi 2011, a fost Ambasadorul României la Luxemburg.