Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1909, cu ocazia inaugurării oficiale a Portului Constanţa, Familia Regală vizita pentru prima dată oraşul, Regina Elisabeta rămânând fermecată de acest loc.

Inginerul Anghel Saligny primea astfel sarcina de a construi o reşedinţă oficială a Familiei Regale în Constanţa pe măsura spiritului romantic al Reginei, care dorea un loc intim, aproape de mare, fosta reşedinţă - clădirea de astăzi a Tribunalului - părându-i-se Reginei prea mare şi rece.

Construcţia Pavilionului Regal, denumit şi Cuibul Reginei, aflat la capătul digului de intrare în Portul Constanţei, s-a finalizat în 1910. După moartea Reginei Elisabeta, pavilionul a fost o vreme abandonat, apoi parţial distrus de un incendiu, fiind refăcut, în 1928, de către Regina Maria, care l-a moştenit.

În timpul comunismului, construcţia a adăpostit birouri sau a fost folosită ca depozit. La începutul anilor '60, s-a dispus demolarea integrală, dar câţiva ingineri au reuşit să salveze „Cuibul", invocând necesitatea unui depozit de materiale. În prezent, fostul pavilion regal adăposteşte Muzeul Portului Constanţa.