Soprana Mariana Nicolesco, ambasador Onorific UNESCO: „Nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Nicolesco, la Reuniunea UNESCO de la Paris

Mariana Nicolesco a participat ca ambasador onorific la Reuniunea UNESCO de la Paris. Cu prilejul întâlnirii, a ţinut o cuvântare despre frumuseţea cântului şi despre legăturile şi comuniunea pe care acestea le creează între oameni.

Pentru soprană, posibilităţile de expresie ale vocii umane sunt un instrument al adevărului,  iar cântul este o artă sacră.

„Nicio carte nu ne va învăţa vreodată să cântăm. Transmiterea directă de la maestru la elev a legilor şi a valorilor eterne ale acestei arte va fi întotdeauna garanţie că acestea nu se vor pierde în vreun fel“.

La eveniment, artista a evocat crezul său, conform căruia arta revelează adevărul şi frumosul, comori pe care oamenii ar trebui să le păstreze şi să le glorifice. Pornind de la astfel de valori, Mariana Nicolesco a decis să organizeze Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” la Brăila, în România. 

Tinerii participanţi la evenimentele create de soprană au avut parte de recunoaştere internaţională: „Nu e, desigur, o întâmplare faptul că din 1995 şi până azi, au luat parte la aceste evenimente şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, pe care le ofer gratuit, peste 2.000 de tineri artişti veniţi din 47 de ţări şi din 5 continente, dintre care unii se afirmă azi cu succes pe scenele internaţionale”.

Compozitorul Jean-Michel Jarre a spus câteva cuvinte despre efectul pe care l-au avut vorbele artistei asupra auditoriului: „Cu emoţie îi mulţumim Marianei Nicolesco pentru tot ce reprezintă în muzică şi pentru a ne fi amintit tuturor sacralitatea vocii umane, primul nostru instrument de comunicare”.

Printre distincţiile acordate sopranei Mariana Nicolesco se numără: Medalia UNESCO pentru Merite Artistice (1992) - „în semn de recunoaştere a performanţelor sale pe scenele marilor teatre de operă ale lumii”, Titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor - acordat de Guvernul Franţei în 2000, Artist UNESCO pentru Pace (2005) - „în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a promovării idealurilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură” şi Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Mare Cruce (2008). 

Din 1991, soprana este Preşedinte al Fundaţiei Internaţionale „Ateneul Român”.