Seară de muzică clasică rusă, cu Rachmaninov şi Borodin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două concerte binecunoscute: „Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră“ semnat de Rachmaninov şi „Dansurile polovţiene“ (din opera „Cneazul Igor”) compuse de conaţionalul său, Borodin, sunt găzduite vineri seară, de la 19.00, de Sala Radio, cu participarea pianistului Mihai Ungureanu, a Orchestrei Naţionale Radio şi a Corului Academic Radio.

Lucrarea lui Serghei Rachmaninov, „Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră“, va fi interpretată de  Orchestra Naţională Radio, avându-l ca solist pe Mihai Ungureanu. Aceasta este cea mai populară creaţie a lui Rachmaninov, considerat ultimul mare romantic al muzicii clasice. „A compune muzică este parte a vieţii mele la fel cu a respira şi a mânca. Compun muzică pentru că trebuie să dau o formă sentimentelor mele, la fel cum vorbesc pentru că trebuie să îmi rostesc gândurile“, spunea compozitorul. 

Puternic influenţată de folclorul rus, opera „Cneazul Igor“ a lui Alexander Borodin are la bază poemul anonim „Cântec despre oastea lui Igor“ (sec. al IX-lea), iar „Dansurile polovţiene“ (popor nomad de sorginte turcească) sunt cea mai apreciată parte a lucrării, devenite celebre mai ales după interpretarea coregrafică în cadrul stagiunilor „Baletelor ruse“, la Paris, în 1909.

Pe lângă cele două partituri, tot în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio, ascultătorii se vor bucura şi de uvertura operei „Cneazul Igor”, întregul eveniment derulându-se sub bagheta dirijorului chinez Jin Wang. Muzicianul a studiat dirijatul de orchestră la Conservatorul din Beijing şi apoi la Academia de Muzică din Viena, având şansa de a se perfecţiona cu reputaţi maeştri ai baghetei ca Zubin Mehta sau Leonard Bernstein. A fost invitat la pupitrul unor prestigioase ansambluri precum Orchestra Simfonică Radio din Berlin, Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Orchestra Naţională din China, Filarmonica din Seul, Orchestra Simfonică din Singapore etc. 

Invitat special al serii este pianistul Mihai Ungureanu, cu un palmares variat de concerte pe mai multe continente, al cărui nume este în ţară strâns legat de Filarmonica Oltenia din Craiova. Este în prezent director artistic al instituţiei, a ocupat poziţia de director general şi, în calitate de solist concertist al ansamblului, a susţinut numeroase concerte la sediu, dar şi turnee în Italia, Germania, Franţa, Elveţia, Spania, Gibraltar. Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia.  

Mai multe pentru tine:
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Avarie la rețeaua de conducte. O sută de blocuri din București rămân fără apă caldă până la 1 mai
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Situaţia de pe front s-a „deteriorat”, afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”