Scrierile autorilor Federico García Lorca, Ramón del Valle-Inclán şi Miguel de Unamuno au devenit bun public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operele scriitorilor Federico García Lorca, Ramón del Valle-Inclán şi Miguel de Unamuno au devenit, după 80 de ani de la moartea autorilor, bun public şi pot fi consultate pe site-ul Bibliotecii Naţionale a Spaniei (BNE).

Cei trei autori au murit în 1936, an în care a început Războiul Civil Spaniol, care l-a costat moartea pe Lorca, împuşcat de o grupare franchistă într-o râpă din provincia Granada, în luna august a acelui an. Potrivit Legii proprietăţii intelectuale, opera celor decedaţi înainte de 1987 intră în domeniul public începând cu data de 1 ianuarie a anului ce urmează comemorării cu numărul 80. Cu această ocazie, BNE a realizat ”o selecţie digitalizată a autorilor care au murit în anul 1936, care acum poate fi distribuită liber”, a transmis instituţia luni.

Catalogul online al BNE oferă opere ca ”La casa de Bernarda Alba”, ”Romancero Gitano”, ”Poeta en Nueva York” şi ”Bodas de sangre”, de Lorca, ”Niebla” şi ”San Manuel Bueno, mártir”, de Unamuno, şi ”Luces de Bohemia” şi ”Sonatas”, de Valle-Inclán.

Pentru digitalizare, BNE a primit sfaturile lui José Carlos Mainer, profesor la Universitatea din Zaragoza, care califică drept ”catastrofă culturală” Războiul Civil Spaniol, care s-a încheiat cu victoria dictatorului Francisco Franco şi a fost ”o confruntare sângeroasă a simbiologiilor culturale antagonice care preconiza distrugerea”.

Un alt autor spaniol a cărui operă a intrat în domeniu public este dramaturgul Pedro Muñoz Seca, împuşcat de republicani în noiembrie 1936, din cauza vederilor sale conservatoare. Muñoz Seca a devenit celebru pentru scrieri ca ”La venganza de Don Mendo” şi s-a numărat printre sutele de persoane ucise la Paracuellos del Jarama, în apropiere de Madrid.


 

Mai multe pentru tine:
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"