LANSARE ATENEU. "Cartea de onoare a Filarmonicii din Bucureşti ( 1906 -1919). Epoca Dimitrie Dinicu - George Enescu", de Viorel Cosma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia inaugurării Stagiunii simfonice 2014-2015, în deschiderea concertului din seara zilei de joi, 2 octombrie, la ora 19.00, în foaierul Ateneului Român va avea loc lansarea volumului  "Cartea de onoare a Filarmonicii din Bucureşti ( 1906 -1919). Epoca Dimitrie Dinicu - George Enescu", de Viorel Cosma, editat de Muzeul Naţional George Enescu.

"Cartea este o imagine a Filarmonicii din Bucureşti din primele doua decenii ale secolului XX. 

Prin   “Noua Filarmonică” se confirmă apariţia ( 1906)  primei Orchestre simfonice de Stat din România. Prin colaborarea celor doi dirijori principali - Dimitrie Dinicu şi George Enescu – noua formaţie a căpătat o anvergura europeana, mari dirijori şi solişti din Europa şi SUA colaborând cu muzicienii bucureşteni. Lucrarea  urmareşte cronologic o suită de semnături şi dedicaţii ale colaboratorilor cu orchestra românească, fiind o oglindă  a marilor personalităţi muzicale ale timpului prezente, în perioada dată, în Sala mare a Ateneului Român” , a declarat muzicologul Viorel Cosma, unul dintre cele mai importante condeie ale istoriei muzicii româneşti  care, cu această carte, ajunge la cel de al 106-lea volum pe care îl semnează.

La lansare, vor vorbi autorul Viorel Cosma şi Cristina Andrei, directorul Muzeului "George Enescu"

În foaierul Ateneului Roman, Muzeul Naţional George Enescu a organizat o expoziţie cu materiale cuprinse în aceasta primă Carte de onoare.

Cartea de onoare a Filarmonicii din Bucureşti reprezintă un document istoric de o excepţională valoare. Volumul cuprinde documentul în ediţie anastatică realizată de muzicologul Viorel Cosma, iar expoziţia, pe care vă invităm să o vizitaţi, relevă cele mai importante momente ale orchestrei devenită mai târziu Filarmonica din Bucureşti,”  subliniază Cristina Andrei, manager al Muzeului Naţional George Enescu.

Volumul Cartea de onoare a Filarmonicii din Bucureşti ( 1906 -1919). Epoca Dimitrie Dinicu - George Enescu de Viorel Cosma va putea fi cumpărata în aceeastă seară de concert de la standul amenajat in foaierul Ateneului Roman, cu preţul de 30 lei.