„Faţă de drepturi“, un spectacol despre dreptul copilului de a nu fi supus unor forme de violenţă şi abuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din Faţă de drepturi

Spectacolul "Faţă de drepturi", făcut cu 9 copii şi doi actori, porneşte de la Convenţia Drepturilor Copilului. Spectacolul, în regia lui Radu Apostol, a avut trei reprezentaţii la Centrul de Teatru Educaţional Replika, la începutul lunii iulie.

Şi dacă într-o zi copiii nu vor mai fi calificaţi, notaţi, judecaţi? Şi dacă într-o zi adulţii şi copiii vor decide împreună?

Faţă de drepturi este un spectacol de teatru educaţional şi participativ, care porneşte de la câteva dintre drepturile fundamentale enunţate în Convenţia Drepturilor Copilului: dreptul la educaţie, dreptul la servicii de sănătate, dreptul la asistenţă socială, dreptul la opinie, dreptul la libertatea de gândire, dreptul la vacanţă şi la odihnă, dreptul copilului de a nu fi supus unor forme de violenţă, abuz sau exploatare.

În Faţă de drepturi, 9 adolescenţi şi doi actori provoacă publicul să participe la un spectacol în care respectarea drepturilor devine fundamentul unei dezbateri despre rolul copilului în societatea contemporană, despre nevoia şi dorinţa lui de a fi ascultat şi întrebat atunci când se iau decizii care îl privesc, despre respectul pentru valoarea copilăriei sale şi necesitatea de a-i da o voce socială care să conteze şi care să poată schimba ceva. Ştim câte drepturi au copiii? Vrem să ţinem cont de ei? Îi lăsăm să vorbească în numele lor? Ne interesează ce gândesc cu adevărat?

În Faţă de drepturi, adolescenţii le vorbesc copiilor şi adulţilor de lângă ei despre drepturile lor, de multe ori ignorate sau insuficient cunoscute, şi-i transformă în parteneri de joc, în participanţi la proiectul de schimbare socială care ne priveşte pe toţi.

Faţă de drepturi este spectacolul solidarizării copiilor pentru ca împreună să creeze o lume mai bună, o lume în care să se exprime critic, o lume în care să fie liberi să se afirme aşa cum sunt şi aşa cum şi-ar dori să devină.

Echipa spectacolului:
Andreea Baraitan, Bianca Gheorghe, Georgiana Moise, Denis Nadolu, Anca Negoiţă, Roberta Parascan, Ionuţ Roşca, Mario Ştefan, Ana Zaincovschi, Viorel Cojanu, Mihaela Rădescu, Radu Apostol, Bogdan Burlăcianu, Mihaela Michailov

Faţă de drepturi face parte din proiectul Centrului de Teatru Educaţional Replika.
Centrul de Teatru Educaţional Replika este un proiect al Asociaţiei Culturale Replika şi reprezintă un spaţiu de cercetare educaţională şi creaţie artistică, dedicat în special publicului tânăr.

Centrul este axat pe proiecte teatrale cu relevanţă socială, demersuri de artă participativă, ateliere, dezbateri, conferinţe, discuţii cu publicul, proiecţii de filme pe teme educaţionale, întâlniri cu profesori, educatori teatrali şi iniţiatori de proiecte culturale cu impact social.

Centrul va prezenta din februarie până în iulie 2015, spectacole de teatru pentru publicul tânăr, centrate pe problematici specifice universului copiilor şi adolescenţilor, printre care: Amintiri din epoca de şcoală, Confesiunile unui câine, Copii răi, Familia Offline. Pe lângă spectacole de teatru, vor fi realizate, în perioada februarie-mai, 3 ateliere educaţionale pentru adolescenţi: un atelier de scriere dramatică, un atelier de teatru şi un atelier de comunicare vizuală.

Centrul  îşi propune să dezvolte şi să promoveze programe de cercetare artistică şi creaţii pe teme şi subiecte stringente din societatea contemporană, valorizând o artă solidară cu lumea în care trăim. Centrul îşi propune să devină o platformă de creaţie pedagogică şi artă participativă. Artişti, activişti, educatori acţionează prin intermediul unor iniţiative artistice, se educă reciproc şi produc schimbări în societatea contemporană.