Expoziţie şi performance de excepţie, cu artistele Diana Tudose şi Irinel Anghel, la Kube Musette de pe Calea Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artista bucureşteană de origine basarabeană Diana Tudose, la vernisajul expoziţiei de marţea trecută     FOTOGRAFII: Facebook / Octavian Balea et al.

Excelenta expoziţie „Inside II“ a artistei Diana Tudose poate fi vizitată la Kube Musette Gallery (Calea Victoriei 114) până vineri, 22 martie, artista fiind prezentă la galerie zilnic între orele 13.00 şi 19.00, iar finisajul are loc joi, 21 martie, de la ora 19.00, prezentând un performance de şi cu Irinel Anghel, acompaniată de muzica interpretată live de Călin Torsan.

Un parcurs important din cariera bucureşteană a artistei, care nu a mai expus în ultima vreme în Capitală (lucrările grafice din seria „Faust by Diana Tudose“ au putut fi văzute în primăvara anului trecut într-un show-room privat, pentru a intra imediat în colecţia Bibliotecii Naţionale din Chişinău, unde sunt expuse permanent), expoziţia „Inside II“ este îngrijită de curatoarea şi jurnalista Ioana Mîţu, care revine cu acest excelent demers în „business“-ul de artă.

Odă lupului

Dar să-i dăm cuvântul acesteia pentru a prezenta atât de speciala expoziţie a Dianei Tudose (deschisă aceste 10 zile într-un Kube Musette complet renovat, dar care se pare că nu-şi va mai relua destinaţia artistică):

„Expoziţia „Inside II“ desăvârşeşte o etapă conceptuală din parcursul artistic al Dianei Tudose, având ca temă principală simbolistica lupului. Animalul, prezent în expoziţiile trecute „Pe negru“, „Nucul“, sau cea mai recentă, „Faust“, este reluat acum ca pretext pentru a defini construcţia umană, alter ego-ul. Lupul devine în cazul de faţă gardian şi, în acelaşi timp, obsesie.

În lucrarea „Dealul“, prima dintre cele trei prezentate în expoziţie, lupul străbate cele 4 orizonturi cardinale, şi caută; caută neîncetat, această căutare devenind în cele din urmă un scop în sine, aşternut pe pânză cu tuşe de o dinamică grăitoare.

Un axis mundi ramificat în constelaţii

Lucrarea „Între“ reprezintă autoportretul artistei. Lupii, aşezaţi de o parte şi de cealaltă a corpului uman, nu semnifică, aşa cum ne-am aştepta, forţa angelică şi demonică exercitată asupra individului, ci amândoi au rolul de protectori ai omului. Morala este una relativ simplă: „lupul rău“ şi „lupul bun“ pot fi domesticiţi atâta vreme cât îi hrăneşti corespunzător.

„Copacul“ este cel care conferă echilibru între cele trei lucrări. El se ramifică în constelaţii şi este liantul între cer şi pământ, legătura între conceptual şi material. Copacul este o formă geometrizată şi fragmentată, un fractal care reprezintă calea de magică transcendere de la material la spiritual.

Lucrările din expoziţie au fost executate cu o precizie matematică organică, pe acest pilon construindu-se simboluri complexe, de la dantela fină ce urcă pe picioarele fetei, la coada dreaptă, în semn de luptă, a lupului alfa din lucrarea „Dealul“, la miile de puncte ce împreună constituie constelaţiile din lucrarea „Copacul““.

Obturate de oglinzi, se află o serie de lucrări de grafică ale artistei, relaţionând cu tema expoziţiei, dar, pentru cel care se aventurează în „colţul magic“, efectul produs de aceste oglinzi este cu atât mai impresionant.

„O seară închinată lupilor“

„Pe data de 21.03.2019, expoziţia „Inside II“ din spaţiul Kube Musette va deveni un cadru de manifestare pentru artista Irinel Anghel ce va realiza un performance inspirat de lucrările Dianei Tudose (animaţia lucrării „The Hill“: Alexandru Claudiu Maxim).“

Referitor la acest performance, intitulat „B-168-LUP“, artista Irinel Anghel spune: „Numărul B-168-LUP este numărul maşinii mele. Explicaţia ar trebui să fie suficientă.

Într-o expoziţie ce explorează imaginea Lupului cu toate simbolurile prinse de ea, apar lupii culturali. Sunt necesari pentru restabilirea echilibrului.

Când un ecosistem este tulburat, sunt aduşi câţiva lupi pentru a rezolva problema. E posibil ca, la început, lucrurile să pară greu de suportat. Mai târziu, însă, apar şi rezultatele.

O seară închinată lupilor culturali de pretutindeni“. Intrarea va fi liberă.



De-a lungul anilor, lucrările Dianei Tudose au fost găzduite de galerii şi muzee independente din Polonia, Luxemburg, Rusia, Moldova şi România. Artista (născută în 1988) este câştigătoarea Premiului Mare din cadrul Bienalei Internaţionale de Pictură Chişinău 2011, Republica Moldova, iar în 2014 i s-a acordat Bursa Teodor Moraru în cadrul Simpozionului Teodor Moraru, România. În momentul de faţă, Diana este doctorandă în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, secţia Pictură.

Ca o observaţie, mulţi dintre artiştii de vârf din generaţia (încă tânără) de artişti vizuali contemporani sunt originari din Republica Moldova (fenomenul nu este însă nou, pentru că aceasta a fost situaţia, în cele trei decenii de la Revoluţie, şi în literatură sau muzica rock/pop): Roman Tolici, Andrei Gamarţ, mai tinerele Diana Tudose, Natalia Cebanu şi Nadejda Lungu, precum şi curatori şi mecena ca Victoria Nagy Vajda sau comentatori de artă ca Vladimir Bulat.

Mai multe despre Diana Tudose, aici