După India, aventurile spirituale ale lui Sega continuă în Nepal. Avanpremieră "Namaste.Un roman de aventuri spirituale în Nepal"
0Peripeţiile scriitorului Sega continuă în ţara în care s-a născut Buddha. Volumul al doilea, "Namaste. Un roman de aventuri spirituale în Nepal", publicat de Humanitas, va apărea la Bookfest anul acesta, după ce prima parte a trilogiei a fost lansată în primăvara lui 2012, fiind unul dintre bestsellerurile editurii. Adevărul.ro vă prezintă, în exclusivitate, fragmente din noul roman.
Primul volum, "Namaste. Un roman de aventuri spirituale în India", scris de Sega (Octavian Segărceanu) şi lansat în 2012 la Bookfest, a fost unul dintre cele mai bine vândute titluri ale Editurii Humanitas, fiind publicat în mai puţin de un an în patru tiraje.
“Namaste" este jurnalul a două călătorii simultane – una în India şi alta în sine însuşi –, pe care tânărul le iniţiază într-un moment de cotitură a vieţii, când, după căutări febrile, dar sterile ale adevărului personal, acesta îşi îndeasă toate întrebările în rucsac şi porneşte să le găsească răspunsuri pe alte meleaguri.
Vreme de un an, care ar putea fi considerat iniţiatic, paşii l-au purtat de la ashramul lui Osho din Pune, India, până în locul naşterii lui Buddha, în Nepal.
"În ashramul lui Osho – o oază de calm, cel puţin în aparenţă, în mijlocul unei lumi dezlănţuite între două sesiuni de meditaţie pe muzică asurzitoare ori în întuneric ca smoala, Sega are parte de fapt de adevărata aventură indiană: descoperă un caleidoscop întreg de personaje exotice şi poveştile lor de viaţă, delicioasele mâncăruri locale cu nume imposibil de pronunţat, aroma inconfundabilă a ceaiului masala, farmecul femeii asiatice şi forţa regeneratoare a chatarsisului.
Dar, dincolo de toate acestea, sarea şi piperul cărţii le reprezintă şirul întâmplărilor mărunte, surprinse cu un ochi de cineast plin de vervă, umor şi dotat cu remarcabila intuiţie a dozării suspansului, care acaparează până la ultimul rând al poveştii”, aflăm de pe site-ul scriitorului.
Peripeţiile din Nepal
Volumul "Nameste. Un roman de aventuri spirituale în Nepal", care va fi lansat de Editura Humanitas la Bookfest (29 mai- 2 iunie 2013), surprinde o nouă experinţă a călătorului Sega: după cele trei luni petrecute în ashram, tânărul îşi ia zborul spre Himalaya şi aterizează la Kathmandu, fără să-şi fi propus să cucerească Everestul ori să-l întâlnească pe Yeti, ci să-şi prelungească viza pentru India, să urmeze un curs de Vipassana în izolare şi să facă o vizită la Lumbini, unde s-a născut Siddhartha Gautama, cel care a devenit Buddha.
Ca să-şi încerce puterile, Sega nu recurge la rezervări prin internet şi nici la ghiduri turistice sau persoane de contact, lăsându-se cu totul la voia întâmplării. Ceea ce îl va costa desigur... Soarta îi scoate în cale personaje dintre cele mai stranii, precum monstrul din Lumbini, deghizat într-un sadhu, fraţii Devkota care îl momesc în excursii pe care nu şi le-a dorit niciodată, Ana, frumoasa rusoaică şi Igor, prietenul ei psihopat, sau Lama, ghidul nebun care îl duce în Shangri-La, locul ascuns în inima munţilor Himalaya.
De la rafting pe râul Trisuli la călărit elefanţi prin junglă, de la căluşarii din Sauraha la Sarangkot, locul de unde se vede Annapurna în toată splendoarea, din Thamel şi până la Kapilavastu, palatul unde a trăit prinţul Siddhartha înainte de Marea-i Renunţare, din Centrul Dharmashringa, unde meditează 10 zile în izolare, în arestul politiei, unde petrece o noapte după gratii, Sega are parte de tot felul de peripeţii care îl schimbă pentru totdeauna, revelându-i sensuri din ce în ce mai adânci ale salutului Namaste, dar şi îndepărtându-l de toate ca să-l aducă mai aproape de sine însuşi.
A fost copywriter în publicitate
Sega - Octavian Segărceanu pe numele lui adevarat – s-a născut în 1971, la Braşov. Deşi scrisul îl atrage din copilărie, ajunge să publice abia dupa 1990 mici crochiuri în Gazeta de Transilvania. După absolvirea Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, se angajează copywriter în publicitate, unde rămâne vreme de şapte ani, pentru ca apoi să se reorienteze spre regia de reclame.
Cinci ani mai târziu, dându-şi seama că îi scapă tocmai regia propriei vieţi, pleacă pe Muntele Athos în căutarea a ceea ce nu găseşte în el insuşi.
Un vechi salut indian
Namaste e, potrivit informaţiei de pe site-ul oficial al scriitorului, un salut indian, vechi de când sanscrita, Vedele, lumea şi pământul. Namaste e compus din nama şi te, “mă închin ţie” în traducere. Nama înseamnă “ceea ce nu îmi aparţine” şi reprezintă renunţarea la propriul eu în faţa celuilalt.“Mă închin divinităţii din tine” sau “mă închin lui Buddha (adică Celui Treaz) din tine”, “lumina din mine recunoaşte lumina din tine” sau “divinitatea din mine salută divinitatea din tine” sunt tot atâtea interpretări pentru Namaste. Salutul Namaste e însoţit de o înclinare uşoară a corpului, cu palmele împreunate în dreptul inimii…, se scrie pe site-ul scriitorului Sega.
"Namaste" va fi structurat în trei părţi. În prima sunt istorisite păţaniile lui Sega la Osho International Meditation Resort din oraşul indian Pune, în a doua un curs de zece zile de meditaţie Vipassana în izolare şi alte peripeţii prin Nepal, iar în a treia drumul care trece prin Dharamsala (unde trăieşte Dalai Lama), Rishikesh (capitala mondiala a yoga), Varanasi (oraşul sfânt de pe malul Gangelui), Bodh Gaya (locul iluminării lui Buddha) şi care se încheie pe plajele toride din Goa, unde Sega cunoaşte nu atât iluminarea, cât iubirea.
Traseul unui est-european confuz, lipsit de repere reale, care se leapădă de cele imaginare în încercarea dificilă de a ieşi din sistemul marilor idei preconcepute şi bine inţelenite în care a crescut şi de a afla, tocmai la capătul pământului, cine sau ce naiba e el cu adevărat, spune Sega.
Avanpremieră editorială: Fragmente din volumul "Namaste. Aventuri spirituale în Nepal"
Ciocolată cu vanilie
"Greu şi uleios, mirosind a motorină arsă, aerul de Kathmandu îmi înfundă plămânii primeniţi trei luni de zile cu miresmele parcului Koregaon. Parcă aş fi intrat într-o cameră de gazare, nu într-un oraş. Tuşesc convulsiv, ca unul care a tras prima oară dintr-o ţigară, şi estimez că în scurt timp n-o să mai pot respira decât legat la aparate. Nu-ţi face griji, o să te obişnuieşti repede cu aerul de-aici, mă îmbărbătează Tanya, în timp ce patru tineri nepalezi se apropie de noi radioşi. Namaste, ne întâmpină ei şi cuvântul acesta, pe care l-am auzit în India rostit de atâtea ori şi în atâtea feluri, sună de data asta cumva aparte, ca o chemare acasă... Doar aici s-a născut Buddha! îmi reamintesc. Asta e ţara lui Buddha! Uitând cu totul de aerul îmbâcsit, mă înclin cu palmele împreunate în dreptul inimii şi îi salut la rândul meu, emoţionat. Îl salut pe Buddha din ei... My friends, face australianca prezentările, predându-le rucsacul şi îndemnându-mă să procedez întocmai. Întrebările vin de-a valma. De unde sunt? Cum mă cheamă? Prima dată-n Nepal? Cu ce treburi? Unde-i România? Toţi românii sunt aşa înalţi? La mine în ţară sunt munţi? Mai înalţi decât mine? Ne înghesuim cu toţii într-un fel de Fiat 600 rablagit, care abia se urneşte, lăsând în urmă un nor de fum negru, ca o sepie rutieră.
Laxman Devkota, şoferul maşinuţei care gâfâie supraîncărcată, gata să-şi dea duhul, se mândreşte cu pensiunea lui şi a fratelui său, asta pe lângă firma de turism şi cea de pielărie, administrate tot împreună. Băieţi întreprinzători, fraţii Devkota au pornit de jos. La propriu. Şi au urcat de nenumărate ori, cu multe kilograme în spate, Everestul pe care alţii voiau să-l cucerească. And we're still climbing, numai că de la birou, îmi face Laxman cu ochiul. So, Sega brother, conchide el, tonight you see Kathmandu from our beautiful roof, ya? You relax, have dinner with us, may be drink a little wine and have fun, OK, Sega brother? Nici că se putea o primire mai caldă. Parcă aş fi ajuns acasă, îmi spun copleşit, zâmbindu-i nepalezului recunoscător.
În drumul nostru spre pensiunea fraţilor Devkota, regăsesc o părticică din India ştiută. Şi aici se circulă tot pe partea stângă, şi aici se claxonează frenetic, şi aici e haos şi buluceală în trafic. Sărăcia e la fel de mare, culorile la fel de vii, dar mizeria parcă nu e chiar atât de cruntă. Iar lumea pare mai potolită. Probabil că aşa sunt nepalezii, mai potoliţi, ca toţi muntenii din lumea asta. Femeile însă... Ah, femeile... Aici, în ţara de la poalele munţilor Himalaya, India s-a amestecat cu Asia precum ciocolata cu vanilia. Combinaţia e desăvârşită. Cu ochi asiatici şi piele indiană, cu părul negru ca abanosul, prins în cozi sau strâns în cocuri, purtând sari-uri mulate pe trupurile de zeiţe, aruncând ocheade pe sub genele lungi, târguind mărunţişuri la tarabe sau păstrându-şi graţioase echilibrul pe motoretele conduse în viteză de barbaţi hotărâţi, nepalezele mă ameţesc cu frumuseţea lor neasemuită. La capătul drumului, pe când intrăm în curtea pensiunii, sunt iremediabil îndrăgostit de Nepal.
Laxman dă câteva ordine, băieţii lui se mişcă rapid şi precis, totul merge strună. Peste numai câteva minute am camera 806, iar jumătate de oră mai târziu sunt pe acoperişul-terasă, cu un scaun de răchită sub fund, cu o farfurie plină de bunătăţi şi o sticlă de vin rece în faţă, la poveşti cu Tanya şi prietenii ei strânşi în jurul meu. În uralele tuturor, unul dintre băieţi îmi potriveşte pe cap o dhaka topi, tichia tradiţională cu modele colorate, ca a lui Gandhi de la aeroport. Ce mai, sunt vedeta serii, omul care s-a comportat la Immigration Desk ca un traficant de droguri fără droguri la el. Drugs are not good, trage Laxman concluzia, rulând tacticos un joint, pe care mă invită apoi să-l aprind. Sunt onorat, dar nu, mulţumesc, eu nu... Hai, încearcă, mă îmbie Laxman, e iarbă nepaleză de cea mai bună calitate. Din curiozitate, nu din politeţe, aprind ţigara fermecată. Good stuff, mă strâmb eu de tuse, simţind cum fumul mi se urcă la cap. Din ce în ce mai veseli, pasăm joint-ul de la unii la ceilalţi şi de la ceilalţi la unii, până când luna răsare ca o gogoaşă umflată printre norii flauşaţi, peste oraşul care mi-a răpit inima ca să mi-o aducă mai plină înapoi". (Copyright Editura Humanitas)