Cele mai căutate cărţi de aventuri din toate timpurile
0SUSPANS „Cei trei muşchetari”, „Douăzeci de mii de leghe sub mări”, „Aventurile lui Tom Sawyer” şi „Urzeala tronurilor” se regăsesc pe lista celor mai îndrăgite poveşti care te ţin cu sufletul la gură
Piraţi, insule misterioase, călătorii pline de primejdii, pricole la tot pasul, întuneric, vampiri, lupte, săbii, evadări spectaculoase, încercări de toate felurile, alte tărâmuri, toate fac parte din reţeta perfectă, care a străbătut veacurile, creând cele mai frumoase romane de aventuri care s-au scris vreodată. Adrenalina este ingredientul numărul unu, iar suspansul care înfloreşte la fiecare pagină a făcut ca, de-a lungul timpului, aventura să fie unul dintre genurile cele mai îndrăgite de publicul larg, cu atât mai mult cu cât cuvâtul „aventură” ascunde multe şi variate sensuri, care se schimbă şi se nuanţează cu fiecare epocă şi cu fiecare modă.
Sute de romane de aventuri au fost scrise de-a lungul secolelor, cele mai multe au succes şi astăzi, pentru că nevoia de poveste şi plăcerea de a evada în ţinuturi imaginare e veche, dar mereu nouă, pentru că oamenii adoră să se lase purtaţi, să se teamă, să trăiască misterul şi să fie eroi, chiar şi de la distanţă. Iar unele dintre ele, deşi concepute acum câteva sute de ani, rămân şi azi, în zorii mileniului III, unele dintre cele mai iubite poveşti, care nu mor şi nici nu îmbătrânesc. De la aventurile cu muschetarii lui Alexandre Dumas la poveştile lui Jules Verne, care se dovedesc azi vizionare, şi la cele ale lui Mark Twain, eroul copilăriilor, până la aventurile unei lumi noi, precum cele din „Urzeala tronurilor” de George R.R. Martin, trecând prin celebrul „Fahrenheit 451”, gustul pentru suspans s-a schimbat. În timp ce Dumas se juca frumos cu trecutul, iar Jules Verne anticipa viitorul, azi Georrge R.R. Martin construieşte lumi ancorate în nicăieri şi nicicând.
Zece romane de aventuri, în diversele nuanţe ale termenului, a căror istorie se întinde pe ultimele două sute de ani, rămân cele mai iubite, mai citite şi mai căutate cărţi din toate timpurile. În ordine cronologică, ele exprimă ceva esenţial despre epoca din care provin.
- „Cei trei muşchetari”, de Alexandre Dumas. Unul dintre cel mai frumoase romane care s-au scris vreodată, ecranizat cu mare succes de mai multe ori, „Cei trei muşchetari” a fost publicat în foileton în anul 1844. Cele patru personaje create de Dumas au rămas printre cele mai cunoscute din istoria literaturii: Athos, Porthos, Aramis şi D’Artagnan înfruntă timpul, iar cavalerismul lor şi-a păstrat farmecul intact.
- „Douăzeci de mii de leghe sub mări”, de Jules Verne. Publicat întâi în foileton, timp de mai bine de un an, din primăvara anului 1869 şi până pe 20 iunie 1870, romanul, care anticipează tehnologia submarinului şi care îl are în centru pe legendarul Căpitan Nemo ce-şi va continua aventurile în „Insula misterioasă”, propune cu totul alt timp de aventură decât era obişnuit publicul vremii.
- „Aventurile lui Tom Sawyer”, de Mark Twain. Apărut în 1876 şi continuat în 1884 prin „Aventurile lui Huckleberry Finn, romanul a fost pus în America pe lista cărţilor interzise, din cauza jargonului folosit de autor. Plasată în zona literaturii de aventuri pentru copii, povestea lui Mark Twain a rămas până azi unul dintre romanele pe care adulţii le citesc cu aceeaşi plăcere, cufundându-se în lumea copilului sărac şi orfan, crescut pe malul fluviului Mississippi, alături de Huckleberry Finn, sclavul negru Jim şi Joe Indianul.
- „Dracula”, de Bram Stoker. În 1897, când a apărut romanul „Dracula”, Bram Stoker încerca deja un alt tip de aventură. Pentru a crea această poveste plină de tenebre, Stoker a folosit imaginea lui Vlad Ţepeş, „vampirul” care bântuia castelul din Transilvania secolului al XIX-lea. În ciuda suspansului întunecat, „Dracula” nu a fost un bestseller la momentul apariţiei, iar romanul s-a dovedit mai important pentru cititorii moderni decât pentru cei ai epocii victoriene.
- „Vrăjitorul din Oz”, de L. Frank Baum. Un roman apărut la cumpăna dintre secole, în anul 1900, „Vrăjitorul...” este un roman pentru copii, care însă a ajuns să marcheze generaţii întregi mai ales datorită ecranizării celebre din 1939, cu Judy Garland în rolul lui Dorothy, care l-a transformat până azi într-o poveste iniţiatică, plină de aventuri.
- „Stăpânul inelelor”, de J.R.R. Tolkien. Elaborată între 1937 şi 1949, mai bine de un deceniu – cea mai mare parte în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, este o continuare a romanului „Hobbitul”, publicat în 1937. Acţiunea este plasată într-o preistorie imaginară, cel de-al treilea Ev al Pământului de Mijloc, când ţinuturile din Pământul de Mijloc sunt populate de oameni şi de alte specii umanoide, hobbiţi, elfi, gnomi şi orci.
- „Fahrenheit 451”, de Ray Bradbury. În anul 1953 apărea un roman cu totul cutremurător. Aventurile cu muschetari şi insule misterioase lăsau locul spaimei de viitor. Într-o societate viitoare, cărţile sunt interzise, iar pompierii au rolul de a le găsi şi a le arde. Aventura constă în a le păstra vii, care se putea plăti cu moartea. Romanul explorează efectele televiziunii şi mass-mediei asupra lecturii, spunea autorul, iar lumea de azi îl transformă într-un vizionar.
- „Împăratul muştelor”, de William Golding. Un roman cutremurător, în care aventura este ridicată la un alt nivel, „Împăratul muştelor” al scriitorului laureat cu premiul Nobel pentru literatură a apărut în 1954. Lumea se îndrepta deja către o altă eră. Experienţa războiului se infiltrase pretutindeni, marcând generaţii întregi, iar povestea din romanul lui Golding, în care un grup de copii care supravieţuiesc unui accident de avion încearcă să supravieţuiască pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului, e cel mai bun exemplu. Pentru că totul se transformă într-un coşmar în care ura ia locul inocenţei.
- „Dune”, de Frank Herbert. În 1965, societatea se îndrepta spre altceva. Pământul devenise prea mic, iar lumea avea nevoie ca aventurile să se întâmple pe alte planete. Acţiunea din romanul lui Frank Herbert se întâmplă în mijlocul unui imperiu interstelar feudal în expansiune, în care planetele sunt controlate de case nobiliare care au jurat credinţă Casei imperiale Corrino. Dune relatează povestea tânărului Paul Atreides (moştenitorul Ducelui Leto Atreides şi al Casei Atreides), din momentul în care familia sa acceptă să conducă planeta deşertică Arrakis, singura sursă a unei mirodenii considerate cea mai importantă şi cea mai valoroasă substanţă din univers.
- „Urzeala tronurilor”, de George R.R. Martin. Publicat în ultimul deceniu al secolului 20, în anul 1996, romanul lui George R.R. Martin este astăzi poate cea mai populară carte de aventuri şi datorită ecranizării de mare succes. Dragoni şi lupte pentru tron, regate de dincolo de timp, istorii inventate cu migala cu care Dumas construia odată intrigi la curtea Franţei, toate sunt astăzi cea mai bună nadă pentru imaginaţia cititorilor, disperaţi să afle continuarea. Concluzia? Nu s-a schimbat nimic de pe vremea când Dumas îşi publica romanele în foileton.