Academia Goncourt a acordat premiile pentru nuvelă şi roman de debut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romancierii Régis Jauffret şi Mahir Guven au primit vineri premiul Goncourt pentru nuvelă şi Goncourt pentru roman de debut, două distincţii acordate de Academia Goncourt.

Régis Jauffret, în vârstă de 62 de ani, a fost recompensat pentru "Microfictions 2018" (Gallimard) iar Mahir Guven, în vârstă de 32 de ani, pentru "Grand frère" (Philippe Rey). Cele două premii constau fiecare într-o recompensă de 3.800 de euro. 

Publicat în octombrie 2017, "Grand frère", un roman care îl conduce pe cititor în inima unei frăţii franco-siriene dezbinate, a fost în cursa pentru premiul Médicis. A primit premiul Régine-Deforges. Este povestea a doi fraţi în care unul caută să se integreze cu orice preţ în societatea franceză, în timp ce celălalt, mai mic, decide să plece în Siria ca să lucreze pentru o organizaţie umanitară musulmană, apropiată unei reţele teroriste. 

Mahir Guven s-a născut fără naţionalitate în 1986 la Nantes, dintr-o mamă de origine turcă şi un tată de origine kurdă, refugiaţi în Franţa, scrie site-ul culturebox.francetvinfo.fr. 

Publicat la 11 ani distanţă faţă de primul, al doilea volum din "Microfictions" este compus din 500 de povestiri scurte, dure şi uimitoare care disecă adesea întunericul din vieţile noastre obişnuite. 

Anul trecut, premiul Goncourt pentru roman de debut a fost atribuit lui Maryam Madjidi pentru "Marx et la poupée" (Le nouvel Attila)  iar Goncourt pentru nuvelă lui Raphaël Haroche (cunoscut ca Raphaël) pentru "Retourner à la mer" (Gallimard).

Premiul Goncourt pentru poezie, în valoare de 6.000 de euro, a fost atribuit săptămâna aceasta poetei luxemburgheze Anise Koltz. 

Premiul Goncourt, cel mai prestigios dintre distincţiile literare franceze, este acordat în fiecare toamnă, la începutul lunii noiembrie.