Topul locurilor din care poate fi admirată Aurora Boreală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurora Boreală (sau Luminile Nordului) reprezintă unul dintre fenomenele spectaculoase ale naturii. Fuioarele stranii de nori de lumină, care apar de obicei în nuanţe pale de verde şi roz, sunt rezultatul coliziunii dintre particulele încărcate ale vântului solar cu particulele atmosferei terestre.

Din punct de vedere ştiinţific, Aurorele Polare pot apărea oriunde pe glob. Practic însă, ele sunt văzute cel mai bine pe o rază de 2500 de km în jurul polilor magnetici ai Pământului, la sfârşitul toamnei şi începutul iernii (Aurora Boreală la Polul Nord, respectiv Aurora Australă la Polul Sud).

Motorul gratuit de căutare momondo.ro oferă o listă cu 6 dintre cele mai bune locuri din emisfera nordică de unde puteţi admira Aurora Boreală. Fiecare dintre aceste locuri este plasat pe linia de apariţie a Luminilor Nordului şi, de asemenea, este suficient de departe de orice aglomerare urbană, ale cărei lumini ale civilizaţiei ar putea să diminueze din intensitatea experienţei de vizionare a Aurorei Boreale:

1. Insulele Lofoten – Norvegia

Să nu te mai plângi niciodată de faptul că viaţa nu are culoare şi că tu nu mai găseşti frumuseţe în lumea asta nici să o cauţi cu binoclul, dacă nu ai ajuns să vezi Aurora Boreală din Insulele Lofoten. Este ceva în mişcarea de câteva sute de km/oră a acelor particule cosmice care încearcă să se apropie de pământ şi în dansul pe care îl execută la întâlnirea cu atmosfera… ceva care îţi dă sentimentul de „problemele de zi cu zi nu au nicio însemnătate”.

Există totuşi un oarecare risc să baţi drumul până acolo şi să nu le vezi, dar nu se lăsa ea, tehnologia pe tânjeală. S-a pus degrabă pe inventat aplicaţii care prezic, cu cât mai multă acurateţe, când ai cele mai mari şanse să devorezi cu ochii Luminile Nordice. Şi chiar dacă am presupune prin absurd că eşti cel mai ghinionist om de pe Pământ, tot n-o să ţi se pară că ai pierdut vremea aici. Insulele Lofoten au primit, din partea National Geographic, un binemeritat loc 3 în topul celor mai frumoase insule din lume.

2. Rezervaţia Naturală Kluane – Yukon, Canada

Imaginează-te acum într-un cort încălzit, ieşind din când în când să mai stai la o poveste în căldura focului de tabără sperând, în grup, că norocul vă va surâde, iar violetul şi albastrul vor începe să-şi facă de cap pe cerul de deasupra voastră.

Imaginează-te înconjurat de zăpadă, pe un pământ aproape neatins de civilizaţia pe care o cunoşti, poate obosit în puterea nopţii, dar fără niciun chef să pui geană pe geană de frică să nu pierzi spectacolul luminilor nordice. Dacă nu le ai zdravăn cu fotografia, nu te gândi că poţi să surprinzi toate cele cu camera telefonului, dar nimeni nu îţi interzice să te împrieteneşti la cataramă cu cei pe care-i întâlneşti şi să-i rogi să-ţi trimită capturile Aurorei Boreale.

3. Peninsula Snaefellsnes – Islanda

Cu tot cu numele impronunţabil, această peninsulă care acoperă partea vestică a Islandei, este străjuită la nord şi la sud de golfuri (pe ale căror nume încâlcite n-are niciun sens să le reproducem aici) şi înfăţişează o natură de-un spectacol desăvârşit, pe care n-ai mai văzut-o şi n-ai s-o mai vezi.

Un pământ înconjurat de gheţari, munţi, câmpuri de lavă vulcanică, formaţiuni pietroase cu totul neobişnuite şi peşteri de gheaţă, populat de câteva sate de pescari, iar la toate astea, adaugă mijloacele populare de transport: sănii trase de câini şi snowmobile. Pentru cele mai sănătoase şanse de a fi martorul Aurorei Boreale în această margine îngheţată de continent, cumpără-ţi biletele de avion undeva între noiembrie şi martie.

Nu zice nimeni că lucrurile vor fi ieftine, dar îţi recomandăm să găseşti un ghid simpatic care să se asigure că nu-ţi scapă nimic şi care să-ţi dea cele mai bune sfaturi despre când să stai treaz şi să fii cu ochii glonţ pe cer pentru Aurora Boreală.

4. Parcul Naţional Denali – Alaska, SUA

Dacă te-ai declarat mereu o pasăre de noapte şi ţi-ai susţinut puternic punctul de vedere împotriva luminii solare, nu poţi cere nimic mai mult decât o iarnă în Alaska; nu vei primi acolo mai mult de 5 ore de soare pe zi, ore pe care va trebui să le tolerezi cum poţi. Totuşi, dacă îţi îndrepţi paşii spre Parcul Naţional Denali, te aşteaptă acolo o serenitate şi-o linişte pe care nici în vis nu ai asocia-o cu nopţile urbane.

Şi nu mai menţionăm că, din cauza faptului că poluarea nu a apucat să-şi bage coada prea mult pe acest colţ de planetă, luminile nordice se văd în toată splendoarea. Aurora Boreală începe să se arate aici încă din august, iar peisajul terestru din perioada asta îţi va zdruncina puţin imaginile care ţi se perindau în minte când spuneai Alaska.

Acest parc ce se întinde pe aproape 25.000 de kilometri pătraţi este atât de curat, de parcă facerea lumii s-a încheiat abia zilele trecute, iar omul mai are de aşteptat câteva milioane de ani până să apară şi să-şi bage coada. De la taigaua împădurită la tundra golaşă, fără de copaci, nu-ţi rămâne decât să conservi cu ochii minţi un peisaj pe care nu-l vei mai vedea în nicio altă parte, în nicio altă viaţă.

5. Kangerlussuaq – Groenlanda

Despre Kangerlussauq (mai bine nu încerca să faci cuvântul să alunece afară pe buze, îi stă mai bine impregnat pe retină) se spune că ar avea 300 de zile senine pe an, ceea ce nu face decât să sporească promiţător şansele de a vedea Luminile Nordice. Se mai spune că cel mai bun loc de unde să savurezi Aurora este o sanie cu câini, dar nu te gândi că te scapă cineva de temperaturile băgate adânc de tot sub limita lui 0.

Acum închipuie-ţi că aici există un aeroport, dar nu asta surprinde. Există un aeroport şi o populaţie de 500 de suflete a cărei comunitate şi-a început istoria nu mai devreme de 1941, când Forţele Aeriene Americane au pus la dispoziţie un număr însemnat de joburi în această margine de planetă. Totuşi, acestui grup restrâns de indivizi îi place să spună că aici nu poţi fi niciodată singur. De ce? Imaginează-ţi o comunitate redusă care nu trăieşte tocmai înconjurată de palmieri şi plajă cu nisip fin, ci în condiţii judecate mai degrabă drept vitrege – se naşte o oarecare solidaritate.

6. Tromsø, Norvegia

Întorcându-ne la destinaţii mai accesibile de care a auzit tot poporul, permite-ne să te asigurăm că Tromsø nu se lasă cu nimic mai prejos decât cele înşirate mai sus, când vine vorba de Luminile Nordice. În plus, încapsulează o cultură polară la fel de bogată, la care se adaugă istorie cu nemiluita, muzee, magazine, restaurante… ştii tu, toate flecuşteţurile tipice unui oraş contemporan care se respectă.

La toate astea, mai adaugă Curentul Golfului care face ca temperatura să fie mai tolerabilă (dacă „tolerabilă” este cuvântul potrivit); nu-ţi închipui că te plimbi în bermude, dar măcar frigul n-o să te mai despice ca şi cum 152 de cuţite au fost azvârlite simultan cu forţă herculană în tine. Perioada de an care debutează cu mijlocul lui noiembrie şi îşi ia tălpăşiţa la jumătatea lui ianuarie este cea mai propice pentru a fi martorul atât de râvnitului joc de lumini de pe cer, iar asta se explică prin faptul că asta coincide cu noaptea polară.

Pe lângă faptul că, din punct de vedere cultural, Tromsø s-a procopsit cu titlul de capitala arctică (festivaluri, maratoane, viaţă de noapte şi toate cele ce mai decurg de aici), dar oraşul se mai află şi în inima sălbăticiei arctice. Aşa că urmăritul balenelor, al vulturilor de mare, al focilor şi pozatul fiordurilor se vor afla în meniul tău de fiecare zi.