Cafeaua, remediu împotriva alergiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În afară de folosirea cofeinei în terapia a numeroase afecţiuni, cercetătorii spun că aceasta îmbunătăţeşte performanţele fizice şi rezistenţa la efort Cafeaua este una dintre

În afară de folosirea cofeinei în terapia a numeroase afecţiuni, cercetătorii spun că aceasta îmbunătăţeşte performanţele fizice şi rezistenţa la efort

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi. Mulţi oameni o consideră o necesitate şi nu îşi pot începe ziua fără această "licoare magică". Pe lângă capacitatea sa de a ne face mai plăcută trezirea de dimineaţă, cafeaua este considerată de specialişti ca fiind şi un aliment sănătos.

Cheia calităţilor cafelei este cofeina. Aceasta îmbunătăţeşte performanţele fizice, rezistenţa la efort, ne ajută să fim mai vigilenţi şi reduce senzaţia de oboseală şi indispoziţie.

Cofeina (un praf alb, cu gust amar, asemănător amidonului, uşor solubil în apa încălzită) mai este folosită cu succes în tratarea copiilor născuţi prematur, care prezintă dificultăţi în respiraţie, deoarece acţionează ca un stimulent al sistemului respirator. Studiile au arătat că un consum regulat de cafea scade şi riscul de a face diabet zaharat tip II.

Monitorizând timp de 12 ani peste 40.000 de persoane sănătoase, băutoare de cafea, cercetătorii americani au constatat o asociere inversă între consumul de cafea şi apariţia diabetului tip II, ţinându-se cont de indicele de masă corporală şi de alţi factori de risc. Un alt studiu realizat de cercetătorii italieni a arătat că trei ceşti de cafea pe zi reduc cu 29 la sută riscul de a face astm.

Conform specialiştilor, proprietăţile terapeutice ale cafelei se datorează conţinutului de antioxidanţi. Aceşti compuşi chimici protejează organismul de boli, atacând moleculele dăunătoare.

Un alt compus benefic al cafelei este metilpiridina, acesta împiedicând apariţia cancerului de colon prin activarea enzimelor din sânge.

Sursă de energie

Cel mai cunoscut motiv pentru care oamenii consumă cofeină sau alimente care conţin cofeină este efectul său asupra organismului, dar şi faptul că reprezintă o sursă de energie. În susţinerea acestei afirmaţii s-a realizat un studiu pe două grupuri de voluntari. Primul grup a consumat cereale la micul dejun, în timp ce al doilea grup a băut doar cafea. S-a observat o îmbunătăţire a receptării informaţiilor şi a stării de spirit în cazul celor care au băut numai cafea.

Mituri legate de proprietăţile cafelei:

Cafeaua nefiltrată este periculoasă pentru sănătate

Unii cercetători susţin că studiile referitoare la cât de dăunătoare este cafeaua asupra sănătăţii noastre au fost realizate pe o perioadă scurtă de timp, aproximativ două săptămâni, timp insuficient pentru ca rezultatele să poată fi generalizate.

Provoacă afecţiuni cardiace

Chiar dacă până în prezent se considera că orice consum de cafea constituie un risc major de a suferi de afecţiuni ale inimii, în urma studiilor recente, specialiştii au constatat că această băutură nu constituie un factor de risc, mult mai periculos fiind tutunul.

Favorizează apariţia ulcerului

Cei mai mulţi dintre noi consideră că există o legătură între consumul de cafea şi apariţia ulcerului. Însă majoritatea formelor de ulcer sunt cauzate de o bacterie, care poate fi combătută cu ajutorul unor antibiotice. Cafeaua şi mâncărurile picante nu cauzează ulcer, însă, consumate în exces, pot agrava simptomele unui ulcer deja existent.

Pune în pericol sănătatea reproductivă

Pierderile de sarcină, naşterea prematură şi infertilitatea sunt legate, de unele persoane, de consumul de cafea în timpul sarcinii. Ceea ce multe persoane omit este importanţa moderaţiei. Cafeaua, ca şi alte alimente pe care le consumăm, nu este periculoasă pentru sănătate atât timp cât nu este consumată în cantităţi mari, pe perioade îndelungate de timp.