Trucuri pentru a găti paste perfecte ca un italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paste cu creveţi

Pastele sunt cel mai uşor preparat de gătit, fiind o cină perfectă atunci când nu ai chef să faci nimic extravagant, dar totuşi vrei să nu fie nici banal.

Istoria pastelor îşi are originea în Italia, acest lucru fiind demonstrat şi de denumirea pe care o purtau: maccarruni. Acest substantiv vine de la verbul „maccari“, ce defineşte activitatea de a zdrobi, a strivi. Este vorba despre procesul de realizare a pastelor, ce presupune o frământare (zdrobire) a ingredientelor dure, pentru a se obţine aluatul final.

Deşi sunt voci care care insistă că pastele şi-ar avea originea în lumea asiatică, cert este că italienii deţin secretele produsului preparat perfect.

Cum să găteşti paste ca un italian:

  • Timpul de fierbere diferă în funcţie de mărimea şi tipul pastelor. Pastele proaspete fierb mai repede decât cele uscate, în timp ce pastele subţiri, prectim tăiţeii, fierb mai repede decât pastele groase, cum ar fi spaghetele
  • Pentru a verifica dacă au fiert, se scoate cu o furculiţă o pastă, se clăteşte cu apă rece şi se gustă. E recomandat ca pastele să fie fierte al dente, adică să nu fie foarte moi.
  • Puneţi sare din plin în apa în care fierb pastele. Sarea nu afectează în niciun fel procesul de gătire al pastelor, însă le da acea savoare de care au nevoie pentru ca preparatul final să fie, într-adevăr, demn de laude.
  • Dacă urmează să fie folosite într-o reţetă care cere gătirea ulterioară, pastele se vor fierbe două treimi din timpul recomandat.
  • Imediat după fierbere, pastele se răstoarnă într-o strecurătoare pentru a se scurge. Dacă le vom folosi pentru salate, se clătesc cu apă rece pentru a opri procesul de fierbere şi a înlătura excesul de amidon.
  • Pastele fierte pot fi amestecate cu puţin ulei de măsline şi păstrate la frigider 3-4 zile. Pentru a le încălzi, se pun în apă clocotită timp de un minut, apoi se scurg şi se servesc.
  • Pastele uscate nefierte se păstrează într-un loc uscat maximum un an. Pastele proaspete se păstrează la frigider şi se gătesc sau se congelează înainte de data expirării.
  • Dacă vrei ca sosul să fie cremos, atunci poţi adăuga şi puţin unt. Este important să pui pastele în sos, nu invers.
  • Sosurile uşoare şi subţiri cer a fi completate de paste subţiri – tăiţei sau vermicelli. Sosurile mai grele cer paste mai groase, de exemplu fettucine. Sosurile groase sau cu bucăţi de carne au nevoie de paste tubulare, de tip rigatoni.
Mai multe pentru tine:
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Descoperire uluitoare despre Triunghiul Bermudelor. Doi seismologi dezvăluie ce se află sub fundul Atlanticului
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese