Trucuri pentru a găti paste perfecte ca un italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paste cu creveţi

Pastele sunt cel mai uşor preparat de gătit, fiind o cină perfectă atunci când nu ai chef să faci nimic extravagant, dar totuşi vrei să nu fie nici banal.

Istoria pastelor îşi are originea în Italia, acest lucru fiind demonstrat şi de denumirea pe care o purtau: maccarruni. Acest substantiv vine de la verbul „maccari“, ce defineşte activitatea de a zdrobi, a strivi. Este vorba despre procesul de realizare a pastelor, ce presupune o frământare (zdrobire) a ingredientelor dure, pentru a se obţine aluatul final.

Deşi sunt voci care care insistă că pastele şi-ar avea originea în lumea asiatică, cert este că italienii deţin secretele produsului preparat perfect.

Cum să găteşti paste ca un italian:

  • Timpul de fierbere diferă în funcţie de mărimea şi tipul pastelor. Pastele proaspete fierb mai repede decât cele uscate, în timp ce pastele subţiri, prectim tăiţeii, fierb mai repede decât pastele groase, cum ar fi spaghetele
  • Pentru a verifica dacă au fiert, se scoate cu o furculiţă o pastă, se clăteşte cu apă rece şi se gustă. E recomandat ca pastele să fie fierte al dente, adică să nu fie foarte moi.
  • Puneţi sare din plin în apa în care fierb pastele. Sarea nu afectează în niciun fel procesul de gătire al pastelor, însă le da acea savoare de care au nevoie pentru ca preparatul final să fie, într-adevăr, demn de laude.
  • Dacă urmează să fie folosite într-o reţetă care cere gătirea ulterioară, pastele se vor fierbe două treimi din timpul recomandat.
  • Imediat după fierbere, pastele se răstoarnă într-o strecurătoare pentru a se scurge. Dacă le vom folosi pentru salate, se clătesc cu apă rece pentru a opri procesul de fierbere şi a înlătura excesul de amidon.
  • Pastele fierte pot fi amestecate cu puţin ulei de măsline şi păstrate la frigider 3-4 zile. Pentru a le încălzi, se pun în apă clocotită timp de un minut, apoi se scurg şi se servesc.
  • Pastele uscate nefierte se păstrează într-un loc uscat maximum un an. Pastele proaspete se păstrează la frigider şi se gătesc sau se congelează înainte de data expirării.
  • Dacă vrei ca sosul să fie cremos, atunci poţi adăuga şi puţin unt. Este important să pui pastele în sos, nu invers.
  • Sosurile uşoare şi subţiri cer a fi completate de paste subţiri – tăiţei sau vermicelli. Sosurile mai grele cer paste mai groase, de exemplu fettucine. Sosurile groase sau cu bucăţi de carne au nevoie de paste tubulare, de tip rigatoni.