Trucuri pentru a găti paste perfecte ca un italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paste cu creveţi

Pastele sunt cel mai uşor preparat de gătit, fiind o cină perfectă atunci când nu ai chef să faci nimic extravagant, dar totuşi vrei să nu fie nici banal.

Istoria pastelor îşi are originea în Italia, acest lucru fiind demonstrat şi de denumirea pe care o purtau: maccarruni. Acest substantiv vine de la verbul „maccari“, ce defineşte activitatea de a zdrobi, a strivi. Este vorba despre procesul de realizare a pastelor, ce presupune o frământare (zdrobire) a ingredientelor dure, pentru a se obţine aluatul final.

Deşi sunt voci care care insistă că pastele şi-ar avea originea în lumea asiatică, cert este că italienii deţin secretele produsului preparat perfect.

Cum să găteşti paste ca un italian:

  • Timpul de fierbere diferă în funcţie de mărimea şi tipul pastelor. Pastele proaspete fierb mai repede decât cele uscate, în timp ce pastele subţiri, prectim tăiţeii, fierb mai repede decât pastele groase, cum ar fi spaghetele
  • Pentru a verifica dacă au fiert, se scoate cu o furculiţă o pastă, se clăteşte cu apă rece şi se gustă. E recomandat ca pastele să fie fierte al dente, adică să nu fie foarte moi.
  • Puneţi sare din plin în apa în care fierb pastele. Sarea nu afectează în niciun fel procesul de gătire al pastelor, însă le da acea savoare de care au nevoie pentru ca preparatul final să fie, într-adevăr, demn de laude.
  • Dacă urmează să fie folosite într-o reţetă care cere gătirea ulterioară, pastele se vor fierbe două treimi din timpul recomandat.
  • Imediat după fierbere, pastele se răstoarnă într-o strecurătoare pentru a se scurge. Dacă le vom folosi pentru salate, se clătesc cu apă rece pentru a opri procesul de fierbere şi a înlătura excesul de amidon.
  • Pastele fierte pot fi amestecate cu puţin ulei de măsline şi păstrate la frigider 3-4 zile. Pentru a le încălzi, se pun în apă clocotită timp de un minut, apoi se scurg şi se servesc.
  • Pastele uscate nefierte se păstrează într-un loc uscat maximum un an. Pastele proaspete se păstrează la frigider şi se gătesc sau se congelează înainte de data expirării.
  • Dacă vrei ca sosul să fie cremos, atunci poţi adăuga şi puţin unt. Este important să pui pastele în sos, nu invers.
  • Sosurile uşoare şi subţiri cer a fi completate de paste subţiri – tăiţei sau vermicelli. Sosurile mai grele cer paste mai groase, de exemplu fettucine. Sosurile groase sau cu bucăţi de carne au nevoie de paste tubulare, de tip rigatoni.
Mai multe pentru tine:
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”