Începe Laver Cup! Totul despre duelul dintre „Europa“ şi „Restul lumii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de a patra ediţie a Laver Cup va avea loc în acest weekend la Boston, iar meciurile vor fi transmise în direct în România de Eurosport şi Eurosport Player.

Turneul se desfăşoară pe parcursul a trei zile şi este numit aşa în memoria jucătorului de tenis australian Rod Laver, singur sportiv care a reuşit să câştige în doi ani diferiţi toate cele 4 titluri de Grand Slam.

Formatul întrecerii este cu totul inedit, competiţia fiind singura din lume în care putem vedea cum jucători cu rivalităţi istorice şi din ţări diferite luptă umăr la umăr pentru aceeaşi echipă. De altfel, alegerea celor 6 titulari şi a rezervei din fiecare lot se face în funcţie de locul în clasamentul ATP şi de disponibilitatea jucătorilor, primii 3 fiind selectaţi după poziţia ocupată în topul mondial în ziua de luni imediat după terminarea turneului de la Roland Garros, iar ceilalţi 3 fiind numiţi de către căpitani inainte în începerea US Open.

Chiar dacă nu va putea conta în acest an pe cei trei coloşi ai tenisului mondial, Novak Djokovici, Federer şi Nadal, echipa Europei este net superioară adversarei sale, toţi cei şase membri ai ei clasându-se în prezent în Top 10 ATP.

Meciurile se joacă pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă şi duminică, 4 partide în fiecare zi, dintre care 3 de simplu şi una de dublu, fiecare jucător având obligaţia să joace cel puţin un meci de simplu, dar nu mai mult de 2 în total. De asemenea, ambele echipe trebuie să propună câte o echipă diferită pentru fiecare meci de dublu. Partidele se decid după sistemul două seturi din trei, game-uri cu avantaj, cu amendamentul că setul decisiv este reprezentat de un super tie-break până la 10.

Victoriile aduc un număr diferit de puncte, în funcţie de ziua în care are loc partida - un punct în ziua inaugurală, 2 puncte în ziua a doua şi 3 puncte în ultima zi. Astfel, sunt în joc 24 de puncte, 4 în prima zi, 8 în a doua şi 12 în a treia, iar cine ajunge primul la 13 puncte este învingător. În cazul în care fiecare echipă ajunge la 12 puncte, se va juca un set de departajare,  o întâlnire de dublu, cu tiebreak în cazul în care se ajunge la 6-6, unde orice combinaţie de jucători este eligibilă.

Şi stabilirea meciurilor fiecărei zile este un spectacol în sine. Joi, căpitanii de echipă îi dau arbitrului lista cu jucătorii propuşi să joace vineri, în condiţiile în care niciunul dintre cei doi nu are habar de propunerea celuilalt, iar duelurile sunt dezvăluite la ceremonia de deschidere. În celelalte două zile, unul dintre căpitani comunică celuilalt de dimineaţă jucătorii aleşi pentru acea zi, cel de al doilea căpitan alegând oponenţii în funcţie de lista primită.

Chiar dacă este o competiţie la care nu se acorde puncte ATP, ea a fost introdusă din 2019 în calendarul circuitului masculin şi oferă premii în bani jucătorilor. 

Europa a câştigat toate cele trei întâlniri de până acum, 15-9 în 2017 (la Praga), 13-8 în 2018 (la Chicago) şi 13-11 în 2019 (la Geneva). În 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, competiţia a fost anulată.

Echipa Europei

Antrenor: Bjon Borg (Suedia)

Antrenor secund: Thomas Enqvist (Suedia)

Jucători:

Daniil Medvedev (Rusia - 2 ATP)

Stefanos Tsitsipas, (Grecia - 3 ATP)

Alexander Zverev (Germania - 4 ATP)

Andrey Rublev (Rusia - 5 ATP)

Matteo Berrettini  (Italia - 7 ATP)

Casper Ruud (Norvegia - 10 ATP)

Rezervă: Feliciano Lopez

Echipa Restului Lumii

Antrenor: John McEnroe (SUA)

Antrenor secund: Patrick McEnroe (SUA)

Jucători:

Felix Auger-Aliassime (Canada - 11 ATP)

Denis Shapovalov (Canada - 12 ATP)

Diego Schwartzman (Argentina - 15 ATP)

Reilly Opelka (SUA - 19 ATP)

John Isner (USA - 22 ATP)

Nick Kyrgios (Australia - 95 ATP)

Rezervă: Jack Sock

Programul primei zile

Casper Ruud - Reilly Opelka (ora 20.00)

 Matteo Berrettini - Felix Auger-Aliassime      

Andrey Rublev - Diego Schwartzman

Zverev/Berrettini - Isner/Shapovalov.